Podgorica

Montenegro confirma la victòria dels independentistes amb el 55,5% dels vots

La comissió electoral central de Montenegro ja ha donat a conèixer els resultats definitius del referèndum d'independència. Finalment, un 55,5% dels vots van ser favorables a la independència. El marge, doncs, ha estat estret respecte a la xifra que demanava la Unió Europea per reconèixer un nou estat, que se situava en el 55%. Els partidaris de mantenir la federació han demanat un recompte de les paperetes en sorgir alguns problemes per arribar a un consens sobre el registre de vots en alguns col·legis electorals.

Actualitzat

Els unionistes demanen revisar la llista de ciutadans amb dret a vot residents a l'estranger que van acudir a la república balcànica per dipositar el seu vot. "Exigim que en alguns col·legis electorals amb una gran participació siguin revisades les llistes de votants", han assenyalat en un comunicat. Consideren que s'han comès irregularitats que podrien modificar a la baixa la dada del 55,5%, i deixarien el resultat final per sota del 55% exigit per la UE.

Per la seva banda, l'Organització per a la Cooperació i Seguretat a Europa, l'OSCE, ha confirmat que el referèndum s'ha fet segons "estàndards de l'OSCE, del Consell d'Europa i segons altres estàndards internacionals". El responsable de la missió observadora electoral de l'OSCE a Montenegro ha dit que "en una demostració de democràcia directa, el poble de Montenegro ha conduït un genuí i transparent referèndum". A més, ha demanat que s'accepti el resultat.

Els governs de les altres exrepúbliques iugoslaves, tret de Sèrbia, han donat ja la benvinguda al petit nou estat europeu, que té com a principals fites l'ingrés a la UE i l'OTAN. Brussel·les ja ha reconegut la victòria dels independentistes i ara estudia com reformular les negociacions per tancar un acord d'associació amb Montenegro.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut