L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, acompanyant els representants de la plataforma Antiincineració a la conselleria d'Acció C…
L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, acompanyant els representants de la plataforma Antiincineració a la conselleria d'Acció Climàtica

Montcada reclama de nou al Govern el tancament de la cimentera en base al principi de precaució

Actualitzat

ACN Barcelona - La plataforma Antinicineració de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) reclama al Govern que tanqui la cimentera de Lafarge-Holcim a la localitat per tenir l'autorització ambiental caducada. El col·lectiu ha entregat aquest divendres 1.560 signatures a la conselleria d'Acció Climàtica perquè es formalitzi la clausura de l'espai, un cop el Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació amb què es demanava frenar l'execució de tancament. L'alcaldessa de la localitat, Laura Campos, ha acompanyat la delegació de la plataforma en el lliurament de les signatures. En declaracions a l'ACN, ha considerat que la Generalitat "ha de demanar el cessament de l'activitat a la cimentera pel principi de precaució".

Una delegació de la plataforma s'ha desplaçat a la conselleria d'Acció Climàtica, a Barcelona, en companyia de l'alcaldessa Campos i el tinent d'alcalde Jordi Sànchez, amb la voluntat de traslladar a la Generalitat la necessitat de posar fi a l'activitat de la planta. "Hem guanyat tots els judicis, tant el Tribunal Suprem com el TSJC han dit que la cimentera ha de tancar, i si la Generalitat no fa cas estudiarem les vies perquè ho faci", ha advertit el portaveu del col·lectiu, Jose Luis Conejero.

El representant veïnal assegura que hi ha irregularitats, com ara en el sistema per mesurar les emissions contaminants. "Ens trobem amb què les manuals sobrepassen les automàtiques", diu, tot destacant tant les emissions de la pròpia activitat de l'empresa com les derivades del pas de camions que transporten unes 900.000 tones de ciment pel municipi.

"No poden fer una nova autorització ambiental perquè xoca amb la Llei de moratòries que va signar la Generalitat, i tampoc es poden basar en l'autorització actual perquè està anul·lada", apunta Conejero. "Si la Generalitat s'atreveix a donar una autorització, estarà incorrent en greus qüestions de llei", conclou.

Suport del govern local

L'alcaldessa, Laura Campos, ha assegurat que el govern dona suport a la petició de tancament i que calia fer l'acompanyament a la seu del departament. "Tenim ja una segona interlocutòria en què es diu que LafargeHolcim està treballant sense llicència ni autorització ambiental", apunta.

Assegura que queda recorregut judicial, però que ja s'han inadmès tres recursos de cassació de l'empresa, els treballadors i la Generalitat a nivell estatal. "Queda la cassació autonòmica, i empresa i Generalitat intentaran agilitzar el tràmit de la nova llicència ambiental", augura Campos.

No obstant, creu que la Generalitat hauria de fer el pas i complir amb la legislació, donat que la cimentera opera, destaca, sense autorització. "Més enllà del recorregut que queda amb la cassació autonòmica, la Generalitat hauria de demanar l'execució de la sentència i, pel principi de precaució, demanar el cessament de l'activitat", ha conclòs.

Anar al contingut