Barcelona

Monet obre el centre d'art immersiu del Poblenou

L'antic cinema Ideal acull el primer centre d'exhibició, producció i formació d'arts digitals immersives del sud d'Europa

Actualitzat

L'Ideal és un antic cinema que ara proposa una nova manera d'experimentar l'art. Ha trencat els límits de la pantalla cinematogràfica i ha entrat de ple en l'era digital, reconvertit en un centre immersiu.

La primera activitat d'aquest nou centre del Poblenou de Barcelona és una experiència immersiva en l'obra impressionista de Monet.

Per Jordi Sellas, director executiu de l'Ideal, l'audiovisual com l'hem entès fins ara entra en una altra dimensió.

"La realitat augmentada, la realitat virtual, l'holografia, els espais immersius de gran format... fan que l'audiovisual, com l'hem entès fins ara, des que es va inventar amb els germans Lumiere, canviï."

 

 

I de la mateixa manera que l'invent de la fotografia va canviar la manera de mirar i pintar dels impressionistes, ara les arts digitals han canviat la manera d'acostar-se a l'obra d'artistes com Monet.

"Aquí pots veure la pinzellada com no la pots veure en cap museu perquè veus la pinzellada augmentada mil vegades. I entens molt millor com feien aquelles pinzellades i per què les feien."

 


Per Sellas, però, la immersivitat no ve a substituir els museus tradicionals: "seria un error", assegura.

"Quan veus una obra d'art en el seu espai natural estàs veient l'obra original que va fer un artista. Aquí no s'intenta reproduir l'experiència museística, no tindria cap mena de sentit. És una proposta diferent, pensada perquè l'espectador es posi enmig d'una manera de pensar, d'un moment, d'una època, d'uns artistes que es van trobar amb una sèrie de reptes, els van superar i van aconseguir un gran èxit a nivell de la història de l'art."

Amb ulleres de realitat virtual, el viatge sensorial continua a través dels escenaris que Monet va traslladar als seus quadres, com l'estació de Saint Lazare o el jardí de Giverny, on, aïllat del món, va pintar els famosos nenúfars.

 

El cine Ideal del Poblenou es va inaugurar l'any 1917 i es va convertir en un dels cinemes de barri més importants de Barcelona. Es coneixia popularment com el "Rellisquín", perquè, abans, havia estat una pista de patinatge.

A mitjans del segle passat les cues per veure pel·lícules en aquest cinema eren llargues i molts acabaven veient-les drets. Les 2.500 butaques de què disposava la sala quedaven curtes.

Al 1984 va tancar les portes i l'any següent va obrir com a plató de cine i televisió. Aquí s'hi van gravar programes com "Tres i l'astròleg", "Lo Cartanyà", "Força Barça" o "Polònia".
 

 

Ara l'Ideal ha tornat a obrir les portes convertit en un espai on convergeixen l'art, la tecnologia i la ciència. Aquí s'hi poden trobar des d'experiències per a tots els públics fins a una zona d'artistes residents pensada per a produccions pròpies.

És el primer centre del sud d'Europa dedicat a la producció i l'exhibició d'arts digitals i vol seguir els passos del SAT de Mont-real o l'Atélier des Lumières de París.
 

 

L'exposició "Monet, l'experiència immersiva" combina tecnologies d'última generació per veure l'obra de l'artista impressionista que va rerpesentar la realitat de forma revolucionària.

 

ARXIVAT A:
ArtMuseus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut