Protestes de centenars de dones a Madrid contra la sentència de La Manada (EFE)
Protestes de centenars de dones a Madrid contra la sentència de La Manada (EFE)
Madrid

Moncloa vol que es consideri violació tota relació sexual sense un "sí" explícit

Carmen Calvo ho ha proposat al Congrés perquè els delictes sexuals no siguin interpretables com va passar en el cas de La Manada

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol que es canviï el Codi Penal i es consideri agressió sexual tot allò que no sigui una relació amb consentiment explícit.

D'aquesta manera, no es deixaria en mans dels jutges interpretar si es tracta d'abús, com va fer un tribunal de Navarra en el cas de La Manada, o de violació.

Ho ha proposat així aquest dimarts la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo a la comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats, on ha plantejat aquesta reforma legislativa del Codi Penal i de la Llei d'enjudiciament Criminal.

"És una cosa tan rotunda com que si una dona no diu "sí" expressament tota la resta és "no". Aquí és on està preservada la seva autonomia, llibertat, el respecte a la seva persona i sexualitat".

Notícia Relacionada: El nombre de violacions puja un 28% en el primer trimestre del 2018

 

Calvo diu que el govern ho treballarà amb la incorporació de juristes feministes "allunyades de la perspectiva de gènere" per poder tenir una "revisió solvent" d'alguns punts de la llei que creu que és necessari millorar.

Segons l'executiu espanyol, la proposta va en la línia de la llei aprovada fa poc pel Parlament de Suècia, que va passar a considerar violació qualsevol acte sexual sense consentiment explícit.

Notícia Relacionada: La víctima de La Manada trenca el silenci: "No calleu; si no, guanyen ells"

Còmput global de víctimes de violència masclista

Calvo ha començat la seva intervenció fent al·lusió al drama de la violència masclista i ha assegurat que vol que es percebi la dimensió que té. És per això que el govern espanyol deixarà de comptabilitzar les víctimes mortals de violència masclista any per any i donarà les xifres de forma global des del 2005, des que hi ha estadística.

"Comptades per anys sembla que siguin menys, però des que hi ha estadística portem 945 dones assassinades".

 

La vicepresidenta espanyola aposta també perquè els ajuntaments estiguin enfortits en competències i recursos econòmics perquè puguin "aturar el que després acaba esdevenint una tragèdia".

Adequar el llenguatge de la Constitució

La ministra d'Igualtat ha dit també que ha encarregat a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) un estudi per adequar la Constitució a un llenguatge "inclusiu" que inclogui les dones, perquè es tracta d'un text "en masculí", de "ministres i diputats, que correspon a fa 40 anys".

 

 

Segons ha dit la vicepresidenta espanyola en la Comissió d'Igualtat és necessària una adequació a un llenguatge "correcte i vertader amb la realitat d'una democràcia que transita entre homes i dones".

Calvo ha dit que seria un pas important perquè el llenguatge és fonamental perquè el nostre cervell deixi de funcionar només amb esterotips patriarcals.

La vicepresidenta espanyola, però, ha volgut remarcar que aquesta seria una reforma que no afectaria el cos de la Constitució.

Un cop fet l'estudi de la RAE serà traslladat a la Comissió d'Igualtat i a la Constitucional del Congrés que ho avaluaran.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut