La Moncloa rectifica: manté la taula de diàleg entre governs abans de les eleccions

Hores després que el govern espanyol ajornés la mesa de diàleg, una reunió entre Pedro Sánchez i Gabriel Rufián a La Moncloa ha desbloquejat la situació, segons ha pogut saber TV3

Actualitzat

El govern espanyol fa marxa enrere i assegura que està disposat a "fer la taula de diàleg entre governs" abans de les eleccions al Parlament, que encara no tenen data.

Hores després d'haver ajornat aquest diàleg, l'executiu espanyol ha matisat la seva posició. Segons ha pogut saber TV3, la situació s'ha desbloquejat en una reunió entre Pedro Sánchez i Gabriel Rufián a La Moncloa.

A la tarda, fonts de La Moncloa han manifestat el seu suport al diàleg, tal com van acordar PSOE i ERC abans de la investidura:

"Per descartar qualsevol dubte respecte a la nostra voluntat de dialogar, manifestem la nostra disposició a celebrar la taula de diàleg entre governs acordada, abans de les eleccions catalanes."

 

El govern espanyol manté que no es donen "les millors circumstàncies" per iniciar el diàleg amb el govern de la Generalitat, després que Torra posés "punt final" a la legislatura amb l'anunci de dir la data de les eleccions un cop s'hagin aprovat els pressupostos.

Aquest dijous al migdia, el govern espanyol havia dit que ajornava el diàleg polític amb l'executiu de Torra fins després dels comicis catalans, una decisió que Esquerra Republicana ha qualificat d'"irresponsabilitat absoluta".

 

El PSOE nega "pressions" d'ERC

La vicesecretària general del PSOE i portaveu del grup parlamentari, Adriana Lastra, ha negat que el canvi de posició del govern espanyol hagi estat per pressions d'Esquerra Republicana:

"Ha estat el convenciment polític."

Lastra ha apuntat que l'executiu de Pedro Sánchez ha tingut sempre la mateixa opinió i ha defensat el diàleg amb la Generalitat, "fins i tot quan ells no volien parlar amb el govern d'Espanya i amb el PSOE".

 

Lastra i Rufián, durant una reunió entre delegacions de PSOE i ERC, el mes de novembre
Lastra i Rufián, durant una reunió entre delegacions de PSOE i ERC, el mes de novembre (ACN / Roger Pi de Cabanyes)

 

La portaveu socialista al Congrés ha insistit que la resolució del conflicte polític a Catalunya passa per "diàleg, diàleg i diàleg, tal com vam dir en el debat d'investidura" i que el dia 6 hi haurà una trobada entre els dos presidents i, més tard, la taula entre governs:

"No podíem permetre que es posés en qüestió la voluntat de diàleg del govern d'Espanya."

 

Una taula que va tard, amb la reunió Sánchez-Torra a l'horitzó

El pacte entre socialistes i republicans per facilitar la investidura de Pedro Sánchez preveia que la taula de diàleg es posés en marxa en un termini de quinze dies des de la formació de l'executiu espanyol:

"La taula iniciarà els seus treballs en el termini de quinze dies des de la formació del govern d'Espanya."

Aquest termini ja s'ha exhaurit: els nous ministres van prometre el càrrec el 13 de gener passat.

El missatge de La Moncloa arriba quan falten pocs dies de la reunió entre Sánchez i Torra, prevista per al 6 de febrer. El contingut de la reunió també ha generat discrepàncies entre els dos governs.

 

 

El president de la Generalitat ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que parlarà amb Sánchez "per saber en quines condicions negociarem el que calgui negociar, que és l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia".

Per la seva banda, el govern espanyol manté que la trobada de dijous vinent ha de ser per parlar de "problemes urgents" com els causats per la borrasca Gloria.

ARXIVAT A:
Procés catalàERCJxCatPedro SánchezGabriel Rufián
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut