Soraya Sáenz de Santamaría arriba al Congrés dels Diputats
Soraya Sáenz de Santamaría arriba al Congrés dels Diputats
Madrid

La Moncloa recorrerà de seguida les lleis de desconnexió i avisa "qui posi la firma"

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría adverteix que tot està a punt sigui quin sigui el procediment per aprovar les normes

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ja té prevista quina serà la seva resposta a la possibilitat que la setmana que ve el Parlament o el govern aprovin les lleis de desconnexió. Segons fonts de La Moncloa, en qüestió d'hores reunirà d'emergència el consell de ministres per recórrer qualsevol actuació al Tribunal Constitucional.

Si l'aprovació de les lleis de desconnexió es fa mitjançant una alteració de l'ordre del dia del Parlament, el govern espanyol entén que no li cal un dictamen del Consell d'Estat i farà una reunió consell de ministres extraordinària per aprovar un incident d'execució de sentència davant del Constitucional, és a dir, instant l'alt tribunal a actuar davant el que considera una transgressió de les mateixes sentències del tribunal.

Si el que fa el govern és aprovar per decret llei les normes, llavors sí que caldria un dictamen del Consell d'Estat. El demanarien de forma exprés. També en qüestió d'hores, llavors, es reuniria de forma extraordinària el consell de ministres per aprovar un nou recurs d'inconstitucionalitat davant del TC, que justament estarà reunit de forma ordinària des de dimarts dia 5 de setembre i fins al dijous.

La Moncloa ha evitat parlar de si es demanaran responsabilitats per als alts càrrecs, però adverteix aquells que posin la firma en les normes aprovades.

Sáenz de Santamaría avisa que el recurs serà "el mateix dia o l'endemà"

L'advertiment de Moncloa a la majoria independentista del Parlament ha arribat també per boca de la vicepresidenta del govern espanyol. Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat, sobre l'aprovació de les anomenades lleis de referèndum i de transitorietat jurídica, que l'actuació no es farà esperar:

"Si ho fan en un dia, tindran el recurs el mateix dia o l'endemà. I si ho fan per decret llei, també."

La segona de l'executiu espanyol es referia d'aquesta manera a la incògnita sobre com veuran la llum verda les normes per portar el referèndum d'independència de Catalunya i la transició en cas de victòria del "sí". Sáenz de Santamaría ha recordat que el procés de lectura única que va aprovar la cambra catalana està suspès pel Tribunal Constitucional i ha insistit que tant se val quin sigui el procediment.

A més, ha tingut dures paraules per als que porten a terme el que ha titllat d'"aberració":

"No tenen cap tipus de vergonya democràtica", ha assegurat. I ha afegit: "Això és propi d'altres latituds."

Sáenz de Santamaría ha recordat que ja hi ha quatre polítics catalans inhabilitats per procés i sense voler respondre directament si els pot passar el mateix al president Puigdemont i a Carme Forcadell, ha advertit:

"El problema no és com s'aproven les lleis, sinó qui hi posa la firma."

Les opcions per aprovar les lleis són tres: que siguin admeses a tràmit en una pròxima reunió de la mesa del Parlament, l'aprovació mitjançant un decret llei del govern de la Generalitat o que el ple del Parlament català invoqui l'article 81.3 del reglament per introduir les dues normes com un nou punt de l'ordre del dia a última hora. Aquesta última és la que té més probabilitats de ser l'escollida, perquè permet enllestir l'aprovació el mateix dia.

La vicepresidenta Soraya Sáenz ha dit que els ministres estaran localitzables per si cal convocar un consell extraordinari en què s'estudiaran totes les fórmules legals.

El Constitucional està convocat per dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha fet servir termes similars als de la vicepresidenta a "El matí de Catalunya Ràdio". Millo ha acusat Puigdemont de voler "imposar les seves idees de manera dictatorial".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut