La ministra d'Educació, Isabel Celaá, en una imatge recent (EFE)
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, en una imatge recent (EFE)

La Moncloa no publicarà els estudis sobre possible adoctrinament en llibres de text

Encarregats per l'anterior govern, Celaá assegura que la "manca de rigor" impedeix assumir-ne els continguts

RedaccióActualitzat

El govern espanyol no farà públics els dos informes de l'Alta Inspecció Educativa sobre el possible adoctrinament en llibres de text escolars.

Ho ha explicat en un comunicat del Ministeri d'Educació i FP:

"Atesa la manca de rigor dels textos, el govern no pot assumir-ne els continguts ni els farà públics, com tampoc no els va assumir ni fer públics els ministeri anterior, que va ser qui els va encarregar."

Els informes van ser encarregats, efectivament, pel govern del PP presidit per Mariano Rajoy arran de denúncies de possible adoctrinament en escoles de Catalunya.

En concret, l'encàrrec va sortir del Ministeri d'Educació dirigit aleshores per Íñigo Méndez de Vigo.

El juliol de 2017 va demanar un estudi sobre els llibres de text de secundària, i el febrer d'aquest any va ampliar la petició als de primària i batxillerat.

En total, els dos informes analitzen 127 llibres de matèries com Llengua castellana i Literatura, Matemàtiques i Geografia i Història.

Després de rebre'ls, el ministeri no va fer mai públics els textos, i la ministra actual, Isabel Celaá, diu que ella tampoc no ho farà, a causa de "la manca de rigor" i les "anàlisis contradictòries" que fan "impossible arribar a conclusions rigoroses".

"Els manuals es van triar sense especificar cap criteri i són només una petita part dels que s'utilitzen a les comunitats autònomes. No es pot elaborar un informe amb aquestes dades inexactes a les quals s'hi afegeixen errades, errors conceptuals o de comprensió, lectures parcials i valoracions subjectives que treuen tot rigor científic."

Celaá va declarar temps enrere que ni trobava aquests informes ni l'anterior govern no n'hi havia parlat. Aquest dilluns, després que el diari "El Mundo" els ha publicat, el ministeri ha declarat que els van trobar "fa només unes setmanes".

Casado planteja recentralitzar l'educació

Precisament parlant d'educació i de la inspecció educativa, el president del PP, Pablo Casado, ha plantejat que potser caldrà recentralitzar les competències educatives

"Si no som capaços que la inspecció sigui eficaç, plantejo que estudiem que les competències en matèria d'educació estiguin centralitzades a l'estat."

Casado, que ha parlat en un debat organitzat pel diari "La Razón", ha apel·lat també a la lleialtat institucional dels governs autonòmics.

"Si no hi ha lleialtat per part d'algunes autonomies per avaluar què estan fent els nostres fills, l'estat haurà de garantir aquestes competències."

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut