La Moncloa insta Torra a "no posar en risc el camí de la normalització política"

Fonts del govern espanyol demanen al president de la Generalitat que no encoratgi "els radicals" i Pedro Sánchez remarca que "la violència no és el camí"

RedaccióActualitzat

El govern d'Espanya considera que el que va passar ahir a Barcelona, al final de la jornada de commemoració del primer aniversari de l'1 d'octubre, "demostra que la política catalana ha de tornar a les institucions, ha de tornar al Parlament".

Així ho han manifestat aquest matí fonts de La Moncloa.

Des de la presidència del govern espanyol -al qual el PP i Cs ja han responsabilitzat del que passa a Catalunya- també es demana que el president Torra compleixi "amb les seves responsabilitats institucionals" i no encoratgi "els radicals"

"El president Torra hauria de complir amb les seves responsabilitats institucionals i no posar en risc el camí de la normalització política emprès pel govern Sánchez, encoratjant els radicals que pensen que els carrers són només seus i assetgen les institucions que representen tots els catalans."

Sánchez: "La violència no és el camí"

Passades les 9 del matí, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha publicat un missatge a la xarxa social Twitter en el mateix sentit, que tanca remarcant que "la violència no és el camí".

 

 

Des del govern espanyol, també s'han referit als incidents d'ahir la vicepresidenta, Carmen Calvo, la portaveu, Isabel Celaá, i la ministra Meritxell Batet.  

Calvo considera que "Torra, com a a principal autoritat de l'Estat a Catalunya, ha d'estar al capdavant de la seguretat de tots els catalans" i "ha d'entendre" que "té una responsabilitat important, per Catalunya i per la resta d'Espanya".

"Torra ha d'entendre que el que va passar ahir no pot formar part de l'enorme responsabilitat que té com a president de la Generalitat i com a principal autoritat de l'Estat a Catalunya."

Preguntada específicament sobre si considerava que el president de la Generalitat, amb les seves paraules, va encoratjar la violència, Calvo ha lamentat que Torra "va fer una cosa i després havia de fer la contrària".

 

La portaveu del govern espanyol ha estat més explícita quan li han preguntat el mateix durant un esmorzar informatiu d'Europa Press.

"No va semblar responsable l'apel·lació feta pel president de la Generalitat, des de primera hora del matí, als CDR de seguir amb la causa -no utilitzaré les paraules textuals. No ha cridat a la violència, però en cridar a seguir amb la causa vam tenir persones al carrer molt agitadores i que van tenir la repressió deguda per part dels Mossos."

"Trobar un territori comú"

Celaá ha volgut fer una crida a la calma i ha argumentat que "cal buscar una solució", perquè "les forces independentistes no tenen la solució per a Catalunya".

"[El govern espanyol] està treballant per trobar un territori comú d'autogovern on ens puguem trobar, on puguem reunir forces, les forces tant dels nacionalistes i dels no nacionalistes, raonables. Podem trobar solucions des de la política per a la política, perquè aquest és un conflicte polític que s'ha deixat que creixi. No s'ha fet política des del govern anterior. Tot s'ha confiat a la justícia." 

Preguntada per les declaracions del president del PP, Pablo Casado, en què deia que s'havia de "prendre" Catalunya, Celaá ha assegurat que "aquest anticatalanisme del PP és el que ens ha portat fins aquí, és el que ha permès que una part de Catalunya que no vol ser Espanya prengui cos". I ha reiterat la necessitat del diàleg i les solucions polítiques.

"Els catalans i les catalanes volen solucions polítiques, els espanyols i les espanyoles volen solucions polítiques. Espanya vol tenir una Catalunya dins d'Espanya. Per tant, treballem-hi. I es necessiten bones dosis de política d'estat per treballar per això." 

Entre els assistents a l'esmorzar informatiu de Celaá hi havia diversos dirigents i alts càrrecs socialistes, entre els quals la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

 

Batet també s'ha referit a les polèmiques paraules de Torra, que ha dit que són un "error", i ha fet una crida a escollir entre la "radicalitat" independentista o el "diàleg" amb el govern de Pedro Sánchez.

"Ja és hora que el govern de la Generalitat decideixi quin rumb vol prendre: si vol seguir donant suport a la radicalitat o si, per contra, vol sumar-se a la via de diàleg que ha obert el govern d'Espanya."

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut