El president de la Generalitat, Quim Torra, pren possessió del càrrec en presència del president del Parlament, Roger Torrent, el 17 de maig (ACN)
El president de la Generalitat, Quim Torra, pren possessió del càrrec en presència del president del Parlament, Roger Torrent, el 17 de maig (ACN)

La Moncloa ha de publicar el nomenament dels consellers, segons l'informe jurídic

La Comissió Jurídica Assessora estableix també que els consellers empresonats i a l'exili també poden prendre possessió del càrrec

RedaccióActualitzat

El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora sol·licitat pel president de la Generalitat, Quim Torra, conclou que l'Estat ha de permetre la publicació dels nomenaments al DOGC i avala que els consellers absents poden prendre possessió del càrrec.

Després d'haver rebut el dictamen, Torra ja ha anunciat, en un comunicat, que demanarà mesures cautelars urgents al TSJC i que no descarta emprendre accions legals davant el bloqueig del govern espanyol a la formació del govern de Catalunya.

Entre aquestes mesures, la Generalitat no descarta una querella contra Rajoy per prevaricació.

 

En les pròximes hores, Quim Torra enviarà una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per traslladar-li el contingut del dictamen i per exigir-li que es publiqui immediatament el decret de nomenaments que va signar dissabte.

Alhora, el president de la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que adopti mesures cautelars amb caràcter immediat per protegir el dret dels consellers nomenats de prendre possessió del càrrec.

El dictamen, que s'ha fet públic aquest migdia, deixa clar que el govern espanyol no pot impedir la publicació del decret de nomenament dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), ni tampoc evitar la presa de possessió del nou executiu català.

En relació amb el bloqueig del DOGC, el dictamen assegura que el govern espanyol no pot emparar-se en la vigència de l'article 155.

"Les atribucions estatutàries del president de la Generalitat tendents a la constitució del Govern (...) no estan sotmeses a cap autorització ni control derivats de les mesures adoptades en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola."

Sobre la possibilitat que els consellers nomenats per Torra prenguin possessió del càrrec, el dictamen recorda que "no tenen limitat l'exercici dels seus drets polítics i no concorre cap circumstància legal que n'impedeixi la presa de possessió".

També considera que "cap norma exigeix que la presa de possessió dels membres del govern hagi de ser simultània i presencial", però sí que "cal que consti de manera fefaent la seva voluntat d'acceptar el càrrec i les obligacions que comporta".

Dictamen Comissió Jurídica Assessora by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàQuim Torra
Anar al contingut