Madrid

Moncloa desatén la Generalitat i recorre al TC aspectes clau de la llei de pobresa energètica i habitatge

Queden suspesos els articles que obliguen els bancs a oferir lloguers socials i renegociar el deute dels desnonats

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres recorre finalment davant el Tribunal Constitucional la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. El govern espanyol no fa cas de la petició feta pel govern català malgrat les últimes reunions per intentar millorar relacions.

Aquest cop, però, el govern espanyol matisa molt el contingut del seu recurs. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat que només es recorre davant el TC els aspectes de la llei que afecten la igualtat dels espanyols.

La llei té dos apartats: la part de pobresa energètica i les mesures contra desnonaments i sobrendeutament. En el primer punt, la vicepresidenta espanyola afirma que el recurs no toca "cap mesura relativa a la pobresa energètica". De fet, no han recorregut l'article 6 de la llei, on es detallen les "mesures per evitar la pobresa energètica".

Recurs contra el lloguer social

En canvi, el govern espanyol sí que porta al Constitucional alguns dels articles més significatius que fan referència a l'habitatge. El govern espanyol defensa que alguns articles de la llei que garanteixen solucions per a famílies amb greus problemes d'habitatge envaeixen competències.

Queden suspesos els que obliguen els bancs a oferir lloguers socials i renegociar el deute dels desnonats. 

Sáenz de Santamaría ha argumentat que el recurs fa referència a "aspectes processals" com el procediment de mediació que recull la llei i també a "aspectes civils" que afecten el dret a la propietat, "que ha de ser igual per a tots els espanyols". 

El recurs és el resultat de l'informe demanat al Consell d'Estat. El govern espanyol, a més, ha sol·licitat la suspensió dels aspectes recorreguts de la norma mentre el Constitucional no es pronuncia.

Pendents del recurs

La llei de l'habitatge i contra la pobresa energètica ha passat un llarg periple, sempre sota l'amenaça de recurs. El 8 d'abril el Tribunal Constitucional ja va anul·lar una part del decret llei del desembre del 2013 per garantir aigua, llum i gas a les famílies més necessitades.

La Generalitat havia demanat en reiterades ocasions al govern espanyol que no demani la suspensió automàtica de la normativa en cas que finalment es porti al Tribunal Constitucional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut