Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (EFE/Enric Fontcuberta)
Una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (EFE/Enric Fontcuberta)

Molts dels afectats per un ERTO no podran cobrar la prestació aquest dia 10

Gestories, advocats i empreses demanen que es flexibilitzin els terminis per presentar la documentació, perquè la plataforma del SEPE està col·lapsada

Actualitzat

Molts dels treballadors afectats pels ERTOs, més de 600.000 a tot Catalunya, no podran cobrar la prestació el dia 10 d'aquest mes. La plataforma del servei estatal d'ocupació s'ha vist desbordada per gestionar-ne tots els casos.

Divendres es va acabar el termini perquè les empreses fessin arribar a l'administració les dades dels treballadors perquè aquests puguin començar a cobrar. Havien de presentar el llistat amb noms i cognoms dels treballadors afectats per l'ERTO i el número de compte on ingressar la prestació d'atur corresponent aquest 10 d'abril.

Els gestors administratius de Catalunya van advertir divendres que la pàgina web del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), on s'han de presentar els certificats de les empreses amb les dades dels treballadors afectats per ERTOs, no funcionava des de dijous. En aquest escenari, gestories, advocats i empreses reiteren que "serà impossible presentar tota la informació necessària perquè els treballadors puguin cobrar l'atur".

Fa dies que els gestors reclamen que s'allarguin els terminis i es queixen que no reben "cap mena de comunicació o instrucció oficial del SEPE".

De moment, la Generalitat ja ha donat el vistiplau a 35.000 expedients, menys de la meitat dels 80.902 expedients temporals que s'han presentat i que afecten un total de 603.105 treballadors. Des del Departament de Treball també es demana que es flexibilitzin els calendaris per ajustar-se a les necessitats del moment.

La majoria dels treballadors afectats per un ERTO treballen a la demarcació de Barcelona (473.217), que també té el nombre més elevat d'expedients, 58.380. A Girona hi ha 57.996 treballadors afectats per 9.276 ERTOs. A Tarragona els expedients són 6.713 i afecten 38.773 treballadors, mentre que a les terres de l'Ebre hi ha 7.993 empleats amb 1.992 ERTOs. A Lleida, hi ha fins a 25.186 afectats i 4.541 empreses amb expedients de regulació.

A Catalunya el mes de març s'han presentat 80.902 ERTOs que afecten 603.105 treballadors (EFE/Enric Fontcuberta)
A Catalunya el mes de març s'han presentat 80.902 ERTOs que afecten 603.105 treballadors (EFE/Enric Fontcuberta)

Del total d'ERTOs acceptats, el 90% estan justificats per raons de causa major. En aquest gran grup s'inclouen els d'empreses de fabricants de cotxes, obligats a tancar fàbriques per manca de peces, o els de bars, restaurants, hotels i comerços, obligats pel decret d'alarma a tancar portes temporalment.

Hi ha uns dos mil expedients de regulació temporal d'ocupació que hauran de ser rectificats perquè l'administració hi ha trobat deficiències. Ho explica Josep Ginesta, secretari de Treball de la Generalitat:

"Són expedients de causa major. També és cert que la modificació normativa que es va fer fa un parell de setmanes habilita molts supòsits perquè els expedients siguin tramitats com a força major."

"En aquests moments tenim 35.000 expedients ja resolts del conjunt que han entrat. Avui donàvem la xifra que els últims dies s'havien incrementat fins a 80.000 expedients. En tenim prop de 35.000 de resolts. Estem gairebé en la meitat d'expedients resolts. I en el 90% de casos estimem la causa de força major. I en un 7-8% no es constata la força major."


Ajudes per als autònoms

A partir d'aquest dilluns, els autònoms amb activitats tancades per decret a conseqüència de l'estat d'alarma que puguin acreditar una forta caiguda de la facturació en els seus negocis podran demanar l'ajuda anunciada per la Generalitat.

Seran entre 100 i 2.000 euros, però condicionada al fet que no tingui altres ingressos o que no rebin cap tipus d'ajuda o prestació de les que ha posat en marxa el govern espanyol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaAtur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut