Molts afectats per ERTO hauran de pagar en la declaració de la renda del 2020

La nòmina que cobren del servei d'ocupació estatal té una retenció zero de l'IRPF i, a més, hauran de tributar a partir de 14.000 euros, en comptes dels 22.000 euros habituals

Actualitzat

Els treballadors que estan en situació temporal de desocupació per la crisi de la Covid-19, quan passin comptes amb Hisenda l'any vinent, es poden trobar que els surti la declaració de l'IRPF a ingressar.

Els quatre milions de persones que s'han vist afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) reben part del seu sou del servei d'ocupació estatal, que no aplica cap retenció sobre aquests ingressos.

A més, aquest tipus de treballadors hauran combinat dos pagadors al llarg de l'exercici del 2020.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en roda de premsa. Imatge del 24 de maig de 2020. (Horitzontal)
 

Retenció zero en les prestacions

D'una banda, l'empresa, que, en principi, va començar l'any aplicant una retenció a compte de l'IRPF en les nòmines d'acord amb els ingressos bruts previstos per a aquesta persona per a tot l'any i a les seves circumstàncies familiars.

De l'altra, com a segon pagador, el servei públic d'ocupació SEPE, que en la majoria dels casos practicarà una retenció zero sobre la prestació, equivalent al 70% de la base de cotització.

A més, quan el treballador es reincorpori a l'empresa, aquesta aplicarà una retenció a compte menor, d'acord amb els pagaments en còmput anual que haurà de fer a aquest treballador que ha passat una temporada en l'atur.

 

Obligació a partir de 14.000 euros

Segons els càlculs del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (Reaf) del Consell General d'Economistes, un contribuent tipus solter sense fills amb uns ingressos de 30.000 euros a l'any, la diferència entre un any habitual o un any amb dos mesos d'ERTOs podria ser substancial.

Normalment, li sortiria a pagar 1,5 euros en una situació de normalitat. Amb un l'ERTO i la menor retenció, la seva declaració li sortirà a ingressar 1.026 euros.

Una altra conseqüència derivada de tenir un doble pagador és que l'obligació de declarar baixa de 22.000 a 14.000 euros d'ingressos l'any.

 

La retenció menor té fàcil solució. Es pot demanar a l'empresa que incrementi el percentatge, però, pel que fa a la retenció del SEPE, és més difícil.

Per això, el sindicat CSIF va demanar fa uns dies a la ministra d'Hisenda que les prestacions de desocupació percebudes pels treballadors per causa del COVID-19 es consideri renda exempta de tributació.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut