Molt més que jugar: el sector del videojoc, en auge a Catalunya

A Catalunya, hi ha set universitats ofereixen graus i màsters relacionats amb un sector que, amb Barcelona com a punta de llança, està en plena expansió

Clara Pàmies Codina / Mireia Segú SolivaActualitzat

El gaming ha estat un dels protagonistes del Mobile World Congress 2022. I és que, a Barcelona i arreu del país, el sector cotitza a l'alça. Hi ha empreses emprenedores i interès en la formació per crear jocs, especialment continguts en línia per a mòbils.  

El nombre d'estudiants universitaris en graus i màsters relacionats amb els videojocs ha anat a l'alça en els darrers anys. En els últims quatre cursos, la demanda ha crescut un 48%, passant de 754 estudiants a 1.113.

Hi ha set universitats catalanes que ofereixen graus i màsters relacionats amb aquest sector. L'oferta acadèmica respon a la necessitat de la indústria, que els últims anys ha anat a l'alça, sobretot a Catalunya.

El coordinador del grau en Disseny i Producció de Videojocs al TecnoCampus-UPF, Adso Fernández, assegura, però:

"Cal fer campanya perquè estudiar videojocs no significa anar a la universitat a jugar."

La demanda d'estudis per crear videojocs ha crescut un 48% en quatre anys a Catalunya
La demanda d'estudis per crear videojocs ha crescut un 48% en quatre anys a Catalunya(CCMA)

Els experts diuen que és una de les indústries creatives i tècniques més ben valorades del món. En aquest sentit, les universitats treballen per acostar-se a la indústria, per oferir coneixements que neixen a les aules.


Barcelona, pol d'atracció

L'associació de desenvolupadors i editors de videojocs de Catalunya, DeviCAT, explica que Barcelona s'ha convertit els últims anys en un pol d'atracció per al sector.

Ivan Fernández Lobo n'és el secretari general, i, tot i l'efervescència, assegura que ara, "cal ser cauts i donar valor a la formació i al finançament, perquè els equips joves puguin produir i tenir oportunitats". Així, assegura, s'evitarà que el talent marxi i el sector aconseguirà estabilitat.

Les empreses dedicades a la creació de videojocs tenen plantilles força joves. Hi ha perfils sèniors amb experiència, però també perfils júniors, acabats de sortir de la universitat.

Un exemple és Júlia Blasco, que encara no ha acabat el grau i ja està treballant a ple rendiment.

"Vaig començar a fer pràctiques en una empresa i ja m'hi vaig quedar. Treballo de dissenyadora de jocs durant vuit hores al dia i després vinc a classe."

Però, entre aquests perfils, falta més presència femenina. I és que quatre de cada deu jugadors són dones, però, en canvi, a les aules i a les empreses, només en són dues de cada deu.

Molts dels videojocs en línia que es creen avui són per a telèfons mòbils
Molts dels videojocs en línia que es creen avui són per a telèfons mòbils(RODNAE Productions/Pexels)


Jocs per als mòbils

El sector ha evolucionat molt els últims anys, i ha deixat pràcticament enrere les consoles i els ordinadors per centrar-se en plataformes amb què és molt més senzill crear, com el mòbil.

De fet, segons DeviCAT, el mòbil ha estat clau en el creixement del sector, perquè ha permès que qualsevol persona tingui un videojoc a l'abast, sense necessitat de tenir altres eines a mà.

A més, destaca que Barcelona ha exercit un paper clau. La majoria dels videojocs que s'han creat a la capital catalana estan adreçats al mòbil. Tot i això, l'ecosistema, que està en constant evolució, també s'està centrant en altres plataformes.

Paral·lelament, els estudiants també apunten que el potencial del mòbil els pot permetre crear i millorar bona part dels seus projectes.

 

 

ARXIVAT A:
Mobile World CongressUniversitatVideojocsEmpresa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut