Barcelona

Molina Foix i Imma Monsó, premis Salambó 2006 en castellà i català

Els escriptors Vicente Molina Foix, amb "El abrecartas" (Anagrama), i Imma Monsó, amb "Un home de paraula" (La Magrana), han guanyat els premis Salambó al millor llibre escrit en castellà i en català, respectivament, el 2006. El coordinador d'aquests guardons literaris, Albert Mauri, ha destacat, de l'obra guanyadora de Vicente Molina Foix, que va formar part del jurat en l'anterior edició dels premis, "la gran aposta" de narrar una novel·la en forma epistolar, així com "el rerefons de les històries personals" dels personatges. Pel que fa a Imma Monsó, el jurat ha subratllat que l'obra reflecteix d'una forma "molt sensible i arriscada" el procés de dol d'una dona per la mort de la seva parella.

Actualitzat
"El abrecartas" presenta un tipus d'història d'Espanya dels últims cent anys amb personatges reals i ficticis, que es barregen constantment.

Els finalistes de la sisena edició del premi Salambó en llengua castellana han estat "Los peces de la amargura", de Fernando Aramburu (Tusquets); "Parientes pobres del diablo", de Cristina Fernández Cubas (Tusquets); "Manual de literatura para caníbales", de Rafael Reig (Debate), i "Susana y los viejos", de Marta Sanz (Destino).

El jurat d'aquesta categoria l'integraven Lorenzo Silva, Santiago Gamboa, Esther Tusquets, Enriqueta Antolín, Menchu Gutiérrez, José Ovejero, Juan Cruz, Andrés Ibáñez, Juana Salabert, Nicolás Casariego, Eduardo Mendicutti, Miguel Dalmau, Javier Azpeitia, Fernando Marías i Luisgé Martín.

D'altra banda, l'obra de l'escriptora lleidatana Imma Monsó s'ha imposat a una altra única novel·la finalista, "La gran rutina" (Edicions 62), de Valentí Puig. Monsó narra a "Un home de paraula" el patiment que provoca la mort d'un ser estimat i el procés d'aquest dol d'una forma "molt sensible i arriscada", ha explicat Mauri.

El jurat de la tercera edició del premi Salambó de narrativa catalana ha estat integrat per Mercedes Abad, Sebastià Alzamora, Albert Sánchez Piñol, Emili Rosales, Sílvia Soler, Biel Mesquida i Joan Daniel Bezsonoff, que va obtenir el mateix guardó l'edició anterior.

El Salambó, convocat pel Cafè Salambó i ClubCultura de la FNAC, és un premi independent que no té dotació econòmica i que es concedeix d'escriptors a escriptors per "reconèixer el millor llibre de narrativa de l'any".
Anar al contingut