Buenos Aires / Madrid

Molina diu ara que el lladre dels mapamundis de la Biblioteca Nacional "té la intenció" d'entregar-se

La Interpol de l'Argentina ha recuperat vuit dels dinou documents robats a la Biblioteca Nacional. Els ha entregat l'advocat del presumpte lladre, César Gómez Rivero, un espanyol d'origen uruguaià, que continua desaparegut. Aquest matí, la directora de la Biblioteca Nacional, Milagros del Corral, ha anunciat l'entrega voluntària a la policia argentina del sospitós, però ha estat el mateix ministre de Cultura qui ha desmentit aquesta informació unes hores després. La Guàrdia Civil continua investigant el destí de tots els documents robats, entre els quals hi ha uns mapamundis del segle XV, que podrien haver estat localitzats a Austràlia i a Nova York.

Actualitzat

"Aquest malson està a punt d'acabar-se", ha dit la directora de la Biblioteca Nacional, quan ha donat a conèixer que el presumpte lladre s'hauria entregat a la policia de Buenos Aires. Posteriorment, la Guàrdia Civil l'ha desmentit i després el ministre de Cultura ha matisat que l'advocat del suposat lladre tenia "la intenció d'entregar-se". Molina ha afegit que, si no s'entrega, "se l'haurà d'anar a buscar d'una altra manera".

La policia argentina buscava César Gómez Rivero des de principis de mes després que la Guàrdia Civil l'identifiqués com a presumpte autor del robatori.

Els dos mapamundis de Ptolemeu van desaparèixer el passat 21 d'agost de la Sala Cervantes de la Biblioteca Nacional, un espai on només poden entrar els usuaris que disposen de carnet d'investigador i dotat d'importants mesures de seguretat. Els documents formen part d'un gravat en fusta de Johannes d'Armsshein del qual només es conserven 120 exemplars a tot el món. Els mapes van ser decisius perquè Cristòfor Colom decidís aventurar-se a creuar l'Atlàntic.

César Gómez Rivero és un ciutadà espanyol d'origen uruguaià que actualment resideix a l'Argentina i s'hauria entregat amb diversos documents que també hauria robat.

Un robatori amb cua

Com a conseqüència del robatori, la llavors directora de la Biblioteca, Rosa Regàs, va dimitir del càrrec en entendre que no gaudia de la confiança del ministre de Cultura, el recentment nomenat César Antonio Molina. L'escriptora catalana va denunciar que Molina l'havia acusat de "no haver fet res" durant els més de tres anys que va estar al capdavant de la institució.

L'encreuament de crítiques no es va quedar aquí i dos dies després Molina va acusar Regàs de no haver-li comunicat el robatori dels mapamundis i de mantenir-se "absent" de la Biblioteca tot i saber el que estava passant.

La investigació oberta arran del robatori va permetre descobrir, a més, que diversos fulls d'exemplars d'obres del segle XVI i XVII havien estat arrencats.

Anar al contingut