Moderna demanda Pfizer-BioNTech per copiar la patent de la vacuna de la covid

La companyia nord-americana denuncia que han plagiat característiques clau de la tecnologia d'ARNm

Redacció/AgènciesActualitzat

Moderna, Pfizer i BioNTech són algunes de les paraules més repetides des que va començar la pandèmia de la covid-19. Les tres ens duen automàticament a un concepte: la vacunació.

Gairebé dos anys després que es comencessin a administrar les dosis a la població, Moderna ha emès un comunicat en què acusa les farmacèutiques Pfizer i BioNTech d'infringir les seves patents sobre l'ARNm --presentades entre l'any 2010 i el 2016--, tecnologia que ha estat clau per al desenvolupament de la vacuna de la covid-19.

En el text, la companyia nord-americana assegura que "Pfizer i BioNTech van copiar aquesta tecnologia, sense el permís de Moderna, per elaborar la seva vacuna d'ARNm, copiant-ne dues característiques clau".

Segons la directora legal de la farmacèutica, Shannon Thyme Klinger, Pfizer i BioNtech, que van desenvolupar una vacuna pròpia contra el coronavirus emprant també la tecnologia d'ARNm, "van copiar il·legalment els invents de Moderna i han seguit fent-los servir sense permís".

A part del comunicat, el director executiu de Moderna, Stéphane Bancel, també hi ha dit la seva: "Presentem aquestes demandes per protegir la innovadora plataforma de tecnologia d'ARNm, en què vam invertir milions de dòlars per crear-la i que vam patentar durant la dècada anterior a la pandèmia de covid-19".


Drets sobre les patents

Amb l'arribada per sorpresa d'una pandèmia mundial, Moderna es va comprometre l'octubre de l'any 2020 a no reclamar els seus drets sobre les patents relacionades amb la covid-19, i d'aquesta manera agilitzar el procés de vacunació arreu del món. Un compromís que es va actualitzar aquest mes de març passat, tal com recull el comunicat.

"Va ser a partir d'aquest mes de març quan la lluita col·lectiva contra la covid-19 va entrar en una nova fase i el subministrament de vacunes va deixar de ser una barrera per a l'accés a moltes parts del món."

Segons la directora legal de la farmacèutica, Shannon Thyme Klinger, Pfizer i BioNtech, que van desenvolupar una vacuna pròpia contra el coronavirus emprant també la tecnologia d'ARNm, "van copiar il·legalment els invents de Moderna i han seguit fent-los servir sense permís".

Amb aquesta denúncia, presentada tant als Estats Units com a Alemanya, la companyia no busca retirar la vacuna de Pfizer i BioNTech del mercat ni tampoc ha sol·licitat una ordre judicial per impedir la seva venda en un futur. De fet, tampoc volen compensacions econòmiques per les vendes en els països amb menys ingressos.

Les seves reclamacions, asseguren, es limiten al període posterior a març del 2022, tot i que no ofereixen detalls sobre el tipus de compensacions econòmiques que exigeixen a les dues companyies.

 

ARXIVAT A:
CiènciaVacunesCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut