1.500 persones es mobilitzen contra la presència de Felip VI a Barcelona

Un fort dispositiu policial ha blindat l'estació de França, on el monarca ha presidit l'acte de clausura de la Barcelona New Economy Week

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha visitat aquest divendres Barcelona en l'acte de clausura de la Barcelona New Economy Week, acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Ho ha fet després de la polèmica per la seva absència en el lliurament dels despatxos judicials i enmig de les protestes independentistes i republicanes.

Una cita que no ha comptat amb cap representant de la Generalitat ni amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La repressió contra l'independentisme i les "males praxis" de la monarquia en són els motius, respectivament.

Felip VI ha participt en dos actes públics, a l'estació de França i a la Zona Franca. El rei d'Espanya ha arribat a dos quarts d'onze a l'estació i ha marxat una hora després.

Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil han organitzat un important dispositiu de seguretat que ha blindat una àmplia àrea entorn del Moll de la Fusta i el barri del Born.

Ho han fet perquè, simultàniament, entitats i partits sobiranistes han convocat actes de rebuig, com una cadena humana que ha anat des del cordó de l'estació de França fins a Colom, amb trams i mesures anti-Covid. Segons la Guàrdia Urbana, les protestes contra la visita de Felip VI han aplegat unes 1.500 persones.

Cadena de persones convocada per Òmnium (ACN/Sívia Jardí)

Cadena humana en rebuig a la visita de Felip VI (CCMA)
Manifestants contra la visita de Felip VI (CCMA)
Manifestants davant del cordó policial a l'Estació de França (EFE/Alejandro García)

La cadena humana organitzada per Òmnium Cultural a partir de les 10 del matí havia d'anar des de l'estació de França, on té lloc l'acte, fins al monument a Colom. El blindatge policial ha fet que hagi començat al Pla de Palau i no a la Ciutadella.

Una convocatòria a la qual s'han sumat plataformes, entitats, sindicats i partits polítics, com JxCatERC i la CUP, i l'ANC, USTEC o la Intersindical-CSC.

Tot i el fort dispositiu policial, la zona de l'Estació de França s'ha omplert de gent per denunciar la presència de Felip VI a Catalunya.

Els manifestants han llançat pots de fum i pintura contra els vehicles policials al Pla de Palau (CCMA)
Furgons dels Mossos tacats de pintura (Reuters)

Els CDR també han convocat una manifestació inicialment a l'avinguda del Marquès de l'Argentera amb el carrer Comerç, davant l'estació de França. Però han alertat d'un canvi d'ubicació pel dispositiu policial. Finalment, des de l'Arc de Triomf s'han manifestat en rebuig a la visita del rei a Barcelona i els manifestants han avançat fins a l'últim cordó policial a l'estació de França.

Allà han confluït amb la concentració de l'ANC i Òmnium.

Concentració dels CDR a l'Arc de Triomf (EFE)
Confluència de manifestacions al Pla de Palau (Reuters)
Crema de fotos del rei (ACN/Miquel Codolar)

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha cremat una foto de Felip VI a l'altura de la Via Laietana.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha cremat una foto de Felip VI (EFE)
 
L'ANC fa una "acció sorpresa" i crema una foto de Felip VI (ACN/Blanca Blay)
 


Blindatge policial

Milers d'agents s'han desplegat a la zona des de primera hora del matí i han tallat desenes de carrers.

Dispositiu a la zona del passeig del Born (CCMA)
 
Tall al carrer Comerç (CCMA)
 
Els Mossos tallen desenes de carrers a Barcelona (CCMA)
 

Quan Felip VI ha marxat de l'estació i els Mossos han tret el cordó policial, els manifestants hi han entrat dins. Durant uns minuts, les autoritats policials han ordenat el tancament de l'estació. Els Mossos han identificat alguns manifestants, com ha passat a la plaça Catalunya, on s'han identificat i escorcollat una dotzena de CDR.

Felip VI abandona l'estació de França
Manifestants entren a l'estació durant uns minuts i els Mossos els fan fora


Felip VI apel·la a la unitat d'Espanya

A l'entrada de l'estació de França, i en absència dels representants institucionals de la Generalitat, Felip VI ha estat saludat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, mentre se sentien els xiulets de protesta dels manifestants que es trobaven al Pla de Palau.

Felip VI i Pedro Sánchez al lliurament de premis de la Barcelona New Economic Week (Reuters)

En la seva intervenció, Felip VI ha evitat fer un discurs polític, però ha apel·lat a la unitat d'Espanya per "proporcionar un marc estable i beneficiós a les empreses per poder generar ocupació i riquesa".

El monarca ha començat parlant en català per felicitar el Consorci de la Zona Franca per l'organització de l'acte i ha aprofitat per felicitar tots els premiats.

 "Espanya ha aconseguit una imatge internacional associada a la competitivitat i a l'excel·lència productiva. Treballem junts per mantenir aquesta imatge. Demostrem una imatge d'unitat que proporcioni un marc estable i beneficiós per a les empreses per poder generar ocupació i riquesa."

Acte de la Barcelona New Economic Week, uns premis econòmics que serveixen com a fòrum d'idees per reactivar l'economia (Reuters)

El monarca ha parlat del caràcter cosmopolita de la ciutat de Barcelona i del seu important ecosistema emprenedor i tecnològic per estar sempre a la avantguarda, fins i tot, en aquests moments difícils a causa de l'impacte per la pandèmia.
 

Pancarta d'Òmnium despenjada

A primera hora del matí, Òmnium ha desplegat una pancarta davant l'estació de França amb el missatge "Joan Carles Primer, Felip l'últim". Uns minuts després s'ha retirat a petició del propietari de l'hostal perquè el contracte de lloguer no ho permet.

Els Mossos d'Esquadra han advertit als propietaris dels locals i habitatges de la zona que "no hi pot haver objectes que impedeixin la lliure visibilitat de portes i finestres amb l'objectiu de tenir la màxima visibilitat a les façanes".

Pancarta de 2x4 metres penjada per Òmnium davant l'estació de França (CCMA)

Altres col·lectius independentistes com @ACABemlapartida i @nosaltressíanemaferho han convocat també concentracions al Parc de la Ciutadella i l'estació de França.

 
Congrés BNEW a l'estació de França amb la visita de Felip VI acompanyat de Pedro Sánchez (CCMA)
 
Cartells dels dos dirigents al voltant de l'estació de França (CCMA)
ARXIVAT A:
CDRANCÒmnium CulturalCasa Reial espanyola Felip VI
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut