La Haia

Mladic, desafiant en la primera sessió a la Haia del judici per la matança de Srebrenica

El líder militar dels serbis de Bòsnia, Ratko Mladic, s'ha mostrat desafiant en el primer dia del judici que es fa contra ell a la Haia, en el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia. L'excap militar dels serbis bosnians i figura clau de la guerra de Bòsnia està acusat de genocidi i crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra dels Balcans, a començaments dels anys 90.

RedaccióActualitzat
La principal acusació contra ell és la d'haver dut a terme l'extermini de 8.000 homes i nens musulmans bosnians a Srebrenica el juliol del 1995, la pitjor matança a Europa després de l'holocaust nazi de la Segona Guerra Mundial. També se'l considera responsable del setge de Sarajevo, la capital bosniana, on van morir 10.000 civils.

El judici ha començat prop d'un any després de la seva detenció, i malgrat els intents de Mladic d'ajornar l'obertura del procés. Mladic tenia un aspecte saludable i anava amb vestit gris, camisa clara, corbata i sense la seva característica gorra. A l'inici de la sessió, Ratko Mladic ha dirigit aplaudiments sarcàstics al públic i també s'ha portat la mà al coll en un gest amenaçador, mentre mirava alguns familiars de les víctimes de la matança de Srebrenica. El president del tribunal l'ha cridat a l'ordre. "Si continua la interacció entre l'acusat i el públic, la solució serà posar una pantalla entre el senyor Mladic i la galeria del públic per evitar aquestes interaccions inapropiades".

Els seus advocats havien demanat sense èxit una pròrroga de sis mesos per estudiar documents presentats per la fiscalia que consideren que s'han lliurat fora de termini. De fet, abans de donar la paraula a l'acusació pública, el jutge Alphons Orie ha apuntat la seva "sorpresa" per "una errada molt important de la fiscalia" per haver lliurat amb retard determinats documents a la defensa de Mladic, però ha assegurat que aquesta errada no és prou important per provocar l'ajornament del judici.

El president del tribunal, a més, ha rebutjat l'intent de Mladic de recusar el president de la sala perquè considerava que la seva nacionalitat holandesa li impedia ser imparcial. I és que l'enclavament de Srebrenica estava sota la protecció d'uns cascos blaus holandesos, que no van poder fer res per ajudar la població quan hi va haver l'ofensiva, una massacre que a Holanda va ser objecte d'una investigació que va fer caure el govern laborista l'any 2002.

La fiscalia ha assegurat en el seu al·legat inicial que demostrarà "que la mà de Mladic estava darrere de cada un dels crims que es van cometre sense cap altre motiu que l'ètnia" de les víctimes musulmanes. "Els atacs van arribar a uns nivells que permeten classificar-los de genocidi", ha afegit el jurista nord-americà Dermot Groome.

El fiscal ha mostrat documents que podrien demostrar la planificació de la segregació ètnica a Bòsnia i enregistraments de veu on s'ha sentit Mladic dient als seus soldats que havien de lluitar mentre estiguessin vius.

El fiscal també ha mostrat vídeos del setge a la ciutat de Sarajevo i ha comentat que durant els atacs serbobosnians a la ciutat, assetjada des dels turons per franctiradors, hi havia sang i restes de carn humana per tot arreu.

En tot cas, Mladic, conegut com  "el carnisser dels Balcans", que l'any passat es va declarar no culpable davant del Tribunal Penal Internacional durant les vistes preliminars, podria ser condemnat a cadena perpètua. Tot i això, als seus 70 anys, l'excap militar dels serbis bosnians té diversos problemes de salut que fan témer que no pugui fer front a un procés que pot durar uns tres anys.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut