La tecnologia deepfake ha permès modificar i substituir la cara i la veu del president rus

Mitjans russos emeten un deepfake de Putin anunciant un atac ucraïnès i ho han de desmentir

Emès a zones russes fronteres amb Ucraïna, el missatge anunciava l'evacuació i la llei marcial per la incursió de tropes ucraïneses en territori rus

Diverses cadenes de televisió i ràdio russes han estat hackejades amb la difusió d'un deepfake, un missatge fals del president Vladímir Putin. El missatge, que s'ha emès a zones russes fronteres amb Ucraïna, anunciava l'evacuació i la llei marcial per la incursió de tropes ucraïneses en territori rus.

El Kremlin s'ha afanyat a desmentir el missatge i a retirar-lo de tots els mitjans.

En concret, el vídeo difós era un deepfake del president rus, un tipus de tecnologia que permet modificar o substituir tant la cara com la veu de les persones, segons han revelat les primeres indagacions sobre l'incident, segons l'agència de notícies TASS.

El missatge es va emetre dilluns des de les 12.41 fins a les 13.18, hora local. Mitjans russos independents han informat que el missatge s'adreçava als residents de les regions de Rostov, Bélgorod i Vorónej, totes contigües amb Ucraïna, per informar que les forces de Kíiv havien creuat la frontera amb Rússia.

L'àudio de l'enregistrament, que emulava un discurs d'emergència de Putin, especificava que calia una evacuació immediata de la població davant l'entrada de tropes ucraïneses a les regions esmentades, mentre que també s'informava de l'aplicació de la llei marcial al país per aquest motiu i la mobilització militar a escala nacional.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, es va afanyar a informar dilluns que el comunicat del president rus era fals i que havia estat el resultat d'un pirateig sobre el qual ja hi ha una investigació en marxa.

"Tots aquests missatges són totalment falsos. Hi va haver un hackeig en algunes regions. En concret, hi va haver un hackeig a la Ràdio Mir i en alguns mitjans. El contingut ja ha estat eliminat i està tot sota control."

La Companyia de Ràdio i Televisió Interestatal (MTRK) ha informat sobre la "falsificació" del missatge i ha deixat clar que tant l'enregistrament com les informacions difoses són "provocacions".

Kíiv nega haver enviat tropes a territori rus i diu que les incursions terrestres esporàdiques que hi ha hagut els últims tres mesos, de les quals Moscou culpa Ucraïna, han estat obra dels partisans russos.

En un comunicat publicat a Telegram, el govern regional de Vorónej ha confirmat que hi havia hagut un hackeig i ha afegit que les emissores de ràdio locals estaven sota el control de les forces de l'ordre i les autoritats locals.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut