Veïns de Todoque, a La Palma, s'enduen pertinences en un remolc
Veïns de Todoque, a La Palma, s'han afanyat a salvar el que podien en mitja hora
Todoque

Mitja hora per salvar el que puguis: les imatges de l'engoliment de Todoque

L'avanç lent de la lava del volcà Cumbre Vieja ha permès als veïns d'aquest poble de l'illa de La Palma recuperar algunes pertinences

RedaccióActualitzat

Tornar a casa potser per última vegada és el tràngol que han passat veïns del poble de Todoque, a l'illa de La Palma. Com que el riu de lava avança molt lentament, les autoritats han permès que els habitants entrin a casa per recollir objectes personals, documentació i mercaderies que puguin fer-se malbé i puguin derivar en "problemes sanitaris".

El poble té 1.300 habitants i només es deixa entrar els cotxes per grups i durant un màxim de mitja hora.

La gent en surt amb el que ha pogut agafar, des de fotos a sofàs.

L'anunci ha causat un col·lapse de trànsit a la carretera de Tazacorte a Todoque, on el testimoni dels desallotjats evidenciava la duresa de la situació:

"Fa 3 nits que no dormo i em veig sense res. Tinc 60 anys", explica en José Carlos. Un altre veí, en Josep Maria, jubilat, fa 7 anys que hi viu, es queda sense paraules per l'angoixa. "Estic molt afectat", comenta.

La Joy comparteix el dramatisme de la situació. "Estem tots molt tristos i malament. Però canviar no podem canviar res", admet amb resignació.

El poble es va evacuar aquest dimarts i molta gent se'n va haver d'anar amb el que duia a sobre.

L'operatiu que permet recuperar algunes pertinences als veïns que, per ara, han salvat la casa, ha començat aquest dimecres al matí i s'ha mantingut fins a les 9 del vespre, aprofitant que la lava es mou molt lentament. 


La lava penetra a Todoque

La llengua principal de lava s'ha assentat a la zona de la carretera de Los Llanos a Puerto Naos, a Todoque, on ha penetrat i ha començat a causar "danys seriosos".

Hi ha el temor que tot Todoque quedi esborrat del mapa, com ha passat amb aquesta casa del municipi:


 

 

El rastre de la destrucció de la colada de lava a Todoque
El rastre de la destrucció de la colada de lava a Todoque (EFE/Ramón de la Rocha)

El pla d'emergències volcàniques Pevolca ha xifrat en 185 els immobles danyats o destruïts per la lava, dels quals 65 eren cases. Ara bé, el balanç és molt superior segons el càlcul del sistema europeu Copernicus, que es basa en imatges de satèl·lit i eleva a 320 les edificacions destruïdes. I això, abans d'incloure-hi els efectes a Todoque.

La lava ha cobert 154 hectàrees, d'acord amb l'últim balanç.

Intent desesperat de desviar la lava

En una maniobra desesperada, els bombers han intentat canalitzar la colada de lava cap a un barranc per salvar el poble. Ho han fet amb excavadores, obrint una franja àmplia per desviar el riu de lava. Admeten que no saben si servirà, però es guien per la màxima de, com a mínim, haver-ho intentat.

Todoque és a només 2 quilòmetres de la costa. El ritme a què avança la lava s'ha alentit cada cop més i no es descarta cap escenari, de manera que tant podria acabar al mar com frenar-se del tot abans.

Tampoc se sap del cert quan durarà l'erupció.

En qualsevol cas, avisen les autoritats, es manté l'advertència de no acostar-se a les zones properes a la colada, perquè està prohibit i pot causar danys als ulls i als pulmons. "La millor forma de veure el volcà és per la tele", ha conclòs el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut