Brussel·les

Mitja Eurocambra planta el president txec per un dur discurs antieuropeu

El Parlament Europeu ha estat escenari d'una tensa sessió a causa de la visita del cap d'estat de la República Txeca, país que ocupa la presidència de torn de la Unió Europea. En el seu discurs, el president txec, Václav Klaus, no ha tingut cap inconvenient a criticar el pes del Parlament Europeu i mig hemicicle l'ha plantat. Klaus, que ha rebut aplaudiments dels euroescèptics, ha acusat les institucions europees d'estar lluny dels ciutadans, ser poc democràtiques i tenir un excés de burocràcia. Segons el president txec, els problemes s'agreujaran amb el Tractat de Lisboa.

Actualitzat
L'endemà que la cambra baixa txeca aprovés per àmplia majoria el Tractat de Lisboa, el president d'aquet país, Václav Klaus, que en aquests moments és president de torn de la Unió Europea, ha fet un discurs molt crític amb aquesta institució al cor d'aquesta, el Parlament Europeu. Davant de tot l'hemicicle, Klaus ha comparat el sistema polític de la UE i "l'absència d'oposició" a la integració europea amb els antics règims totalitaris europeus: "No fa gaire, una part d'Europa vivíem en un sistema que no permetia alternativa ni oposició democràtica", ha afirmat.

El president txec s'ha oposat a continuar aprofundint en la integració europea, així com a dotar de més poder l'Eurocambra, tal com preveu el Tractat de Lisboa. Klaus ha afirmat "tenir por" que aquests intents "posin en perill tot allò positiu que Europa ha aconseguit en l'últim mig segle".

Aquestes dures crítiques han provocat crits en contra i la meitat dels eurodiputats s'han aixecat dels seus escons i han abandonat la sala com a acte de protesta. Com a resposta, el president de l'Eurocambra, Hans-Gert Pöttering, li ha etzibat: "Probablement en un parlament del passat vostè no hauria pogut pronunciar aquest discurs".

No tots els eurodiputats han reaccionat de la mateixa manera. El sector escèptic l'ha aplaudit amb entusiasme.
Anar al contingut