Miquel Roca i Junyent a "Àgora".
Miquel Roca i Junyent a "Àgora".
Barcelona

Miquel Roca i Junyent és el nou president del Museu Nacional d'Art de Catalunya

El govern de Catalunya afronta la nova etapa amb el nomenament de Miquel Roca i Junyent com a president del Museu Nacional d'Art de Catalunya, després que el 24 de novembre Narcís Serra i Serra renunciés al càrrec, que ha desenvolupat des del 30 de març del 2004. Durant aquest període s'han finalitzat les obres de condicionament del Palau i s'ha inaugurat el Museu amb totes les col·leccions d'art reunides per primer cop des de la dispersió del fons durant la Guerra Civil. A més, s'han incrementat les adquisicions per completar les col·leccions d'art modern amb obres d'artistes com Miró, Picasso i Casas, com d'altres eleccions, i també el nombre de visitants i les relacions amb altres museus europeus.

RedaccióActualitzat
Miquel Roca i Junyent compta amb un ampli coneixement del museu perquè també ha estat president de la Fundació Amics del MNAC des del 2005, qualitat que ha estat molt valorada pel govern. També s'ha valorat, però, la gran experiència per planificar i conceptualitzar grans projectes de futur.

Com a president de la Fundació Amics del MNAC, ha estat important la seva tasca en la difusió del museu entre la societat catalana i en les relacions del museu amb els catalans i també amb altres institucions. La fundació ha organitzat gairebé 200 activitats cada any, entre les quals figura la Tardor Romànica, els Diàlegs a la Cúpula o la Nit dels Amics.

Ja en la seva etapa a la Fundació, ha destacat per l'intent de millora i engrandiment de les col·leccions del museu, facilitant la incorporació de noves obres.

El seu currículum extens continua, ja que també és patró vitalici de la Fundació Gala-Salvador Dalí, president de la Fundació Barcelona Cultura, i president de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, de la Fundació Abertis i, com no, president d'Honor d'Alumni Universitat de Barcelona.

Pel que fa a la seva formació acadèmica, Roca i Junyent és Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, ha estat investit doctor Honoris Causa per la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), la Universitat de Lleó i la Universitat de Girona.

Destaca també en l'activitat docent, ja que ha estat professor de la Universitat de Barcelona a les Càtedres de Dret Administratiu i Dret Internacional (1962-1972) i des del 1995 és professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF).

No s'ha d'oblidar, tot i això, que va ser un dels set membres de la Ponència que va elaborar la Constitució del 1978 com a diputat per Barcelona i president del Grup Parlamentari Català al Congrés dels Diputats entre el 1977 i el 1995. També cal recordar, d'altra banda, que va redactar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 1979.

Des del 1982 i fins al 1995 va ser president de la representació de la Generalitat de Catalunya en la Comissió de Cooperació Bilateral amb l'Administració de l'Estat.

Anar al contingut