La portaveu d'EH Bildu, Laura Mintegi, al Parlament basc (Foto: EFE)
La portaveu d'EH Bildu, Laura Mintegi, al Parlament basc (Foto d'arxiu: EFE)
Vitòria

Mintegi assegura que ETA espera una interlocució per parlar de l'entrega de les armes, de presos i de víctimes

La portaveu d'EH Bildu, Laura Mintegi, creu que el govern de Mariano Rajoy pot acabar "a curt termini" amb el cicle violent viscut a Euskadi.

EfeActualitzat
La portaveu d'EH Bildu, Laura Mintegi, creu que el govern de Mariano Rajoy pot acabar "a curt termini" amb el cicle violent viscut a Euskadi perquè "ETA vol lliurar les armes", però espera una interlocució per saber "a qui i en quines condicions lliurar", a més de parlar de víctimes i presos.

La representant de la coalició sobiranista EH Bildu, integrada per l'esquerra abertzale, Aralar, EA i Alternatiba (escissió d'EB), ha resumit, en una entrevista amb Efe, les passes que, segons ella, s'han de donar per "acabar amb l'últim grup armat que hi ha a Europa "i consolidar la pau al País Basc, després de més de 50 anys de violència.

Segons la seva opinió, la solució és "senzilla" si els governs espanyol i francès abandonen la seva "intransigència" i estableixen un calendari sobre víctimes, presos d'ETA i lliurament de les armes. Els governs de Madrid i París "primer han de reconèixer que tenen un problema polític" amb aquest conflicte, en què hi ha hagut més de mil morts, i "amb un procés de pau que no ha acabat".

A aquest problema "polític" se li han de donar "solucions polítiques" i el govern de Mariano Rajoy "no ho té tan difícil", segons Mintegi, perquè ETA "ha decidit unilateralment cessar la seva activitat, ha dit que vol lliurar les armes i vol saber a qui lliurar-les i en quines condicions".

"Qualsevol govern del món que tingués un conflicte armat durant tants anys estaria encantat de poder trobar-se en aquesta situació i em sembla una irresponsabilitat política enorme tenir la política de l'estruç i no fer cas a una sol·licitud de finalització de lluita armada", ha opinat.

"Tothom s'ha de retratar"


Mintegi ha recalcat que "la pau mai pot ser autista o desmemoriada", per això reconeix que aquest és "un procés dur" pel "sofriment tan gran que hi ha hagut i continua havent-hi". Considera que en aquest procés "tothom s'ha de retratar" i assumir la seva part de responsabilitat perquè "per acció o omissió tot el país està involucrat" en la violència, encara que uns hagin tingut més responsabilitat que altres.

Ha aclarit, però, que hi ha hagut "molts tipus de violència", l'"armada, la jurídica, la negació de drets, la negació de tortures o de segrestos".

Mintegi ha insistit que la societat basca està exigint amb "manifestacions massives" que s'acosti els presos d'ETA a presons pròximes als seus llocs d'origen i que se'ls apliqui la llei en els seus termes més estrictes. Ha recordat que, si es fa, "més de la meitat" dels reclusos de l'organització terrorista "haurien d'estar al carrer".

"La societat ha creat les primeres bases de la convivència perquè tothom vol viure en pau. I quina falta? Finalitzar. Com s'acaba? Amb víctimes, presos i lliurament d'armes. I això es fa reconeixent el de davant i parlant, establint terminis, processos i fent un calendari. Això és el que falta per fer", ha puntualitzat.

Aquest procés és, al seu parer, "realment senzill" però xoca amb l'"actitud intransigent de dos governs que insisteixen a detenir polítics per la seva activitat política i a mantenir-los a la presó", com és el cas de l'exportaveu abertzale Arnaldo Otegi i altres persones, encara que França ja ha posat en llibertat a l'exdirigent francesa de Batasuna Aurore Martín. Si s'acaba amb aquesta "intransigència" i es posa en marxa un calendari d'actuacions, Mintegi creu que el problema es podria solucionar de manera definitiva.
Anar al contingut