L'euríbor marca un mínim històric i cada cop més hipoteques paguen zero interessos

Les associacions d'usuaris reclamen a la banca que torni diners als clients que tenen préstecs amb tipus d'interès negatiu

Maria Fernández NogueraActualitzat

L'euríbor, índex pel qual es regeixen la majoria d'hipoteques a tipus variable, ha tancat el mes d'agost amb un nou mínim històric: -0,35%. I a mesura que va baixant l'euríbor, hi ha més hipoteques que tenen un tipus d'interès negatiu. És a dir, amb els números a la mà, és el banc qui hauria de pagar els interessos, i no el client.

Entre el 2007 i el 2008, quan l'euríbor estava en màxims històrics, els bancs oferien hipoteques amb diferencials ínfims per fer-les atractives. La més baixa mai publicitada va ser l'anomenada "hipoteca trencadora" del Deutsche Bank, amb un diferencial del 0,17%. Bankinter també en va oferir una al 0,18%. Encara que el diferencial fos baix, durant els anys que l'euríbor ha estat per damunt del 0%, el client –com és habitual- havia de pagar interessos pel préstec.

Però, ara, l'euríbor ha arribat als mínims del -0,35%. Per tant, aquells clients que van negociar hipoteques amb un diferencial molt baix, teòricament ara tenen els interessos al seu favor.

 

 

Aquest és un escenari que fa anys ningú preveia, tal com explica Laurent Amar, director del comparador de productes financers Helpmycash:

"No ho teníem previst, i el banc tampoc. Llavors, si tu tens una hipoteca a euríbor més un diferencial inferior al 0,30%, normalment t'hauria de tornar diners el banc en aplicació del contracte. L'import total que ens haurien de tornar no serà gaire alt."

Però cap de les entitats bancàries consultades per TV3 tenen intenció de compensar els clients que es troben en aquesta situació, que, de moment, són pocs.

Fonts del sector bancari mantenen que està "fora de la lògica" que el client pugui arribar a cobrar per tenir una hipoteca. De fet, a partir del 2016 –quan l'euríbor va entrar en números negatius- moltes entitats bancàries van començar a incloure clàusules per anul·lar l'efecte dels interessos negatius.

El supervisor bancari, el Banc d'Espanya, recorda que, en hipoteques signades abans del 16 de juny d'aquest any, cal cenyir-se al que digui el contracte. Aquesta és la data en què va entrar en vigor la nova llei hipotecària, que inclou una clàusula que impedeix que els clients puguin arribar a cobrar interessos. Les associacions de consumidors ho critiquen, com afirma Laia León, de l'Associació Usuaris Financers Asufin:

"És un abús regulat en la llei. Sempre s'ha dit que hi ha d'haver una igualtat entre el client i l'entitat financera. En aquest cas no hi seria. Perquè quan l'euríbor va tenir les seves pujades, el client les va abonar, i ara que l'euríbor ja no beneficia el banc, el banc també l'hauria de tornar al client."

En un context global de tipus d'interès baixos, hi ha bancs de Dinamarca i Suïssa que ja estan oferint hipoteques a tipus d'interès negatius. És a dir, el banc paga al client per deixar-li els diners.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut