El telèfon 061 està disponible les 24 hores els 365 dies de l'any (ACN/Blanca Blay)

Millores al 061 per prevenir el suïcidi: les consultes es multipliquen per 5 des del 2019

Les consultes lligades a la ideació suïcida i a lesions autoinfligides han passat de les 35 setmanals al 2019 a les 178 que es reben cada setmana aquest any

RedaccióActualitzat

El telèfon 061 de Salut Respon té des d'aquesta setmana un grup especialitzat per respondre a les trucades de persones amb problemes de salut mental, malestar emocional o idees suïcides

S'ha habilitat una nova taula de coordinació, amb personal d'infermeria i psicologia i, per primera vegada, també amb la figura d'un psiquiatre, que actua principalment com a consultor. Atendrà pacients del 061 les 24 hores, cada dia de l'any. 

L'objectiu de la mesura, que forma part del pla de prevenció del suïcidi presentat l'any passat, és reforçar l'atenció a unes conductes que després de la pandèmia s'han multiplicat.

El 2019, les consultes lligades a la ideació suïcida o les lesions autoinfligides eren unes 35 setmanals, i aquest 2022 han augmentat fins a les 178 setmanals.

La nova taula inclou una cinquantena de professionals especialitzats en salut mental (ACN/Blanca Blay)

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que això permetrà respondre d'una manera "més professionalitzada" a aquestes persones. Ha apuntat que gairebé 6.000 persones van trucar al 061 l'any 2021 amb alguna ideació suïcida.

Per això, s'ha considerat que calia articular una taula de resposta específica, de la qual formen part una cinquantena de professionals entre infermers, psicòlegs i psiquiatres de 10 hospitals catalans.

Un d'ells, David Almenta Gallego, psiquiatre de l'Hospital de Sant Pau, ha destacat que el nou servei permetrà fer "una avaluació exhaustiva amb la història clínica i l'exploració psicopatològica" i, si convé, activar els protocols previstos.

Els professionals del nou servei són de 10 hospitals catalans (ACN/Blanca Blay)

Així, a través del 061, el pacient està identificat i el professional de salut mental valora i decideix quina atenció necessita: si aplica el codi de risc de suïcidi o si deriva la persona a urgències o proposa una derivació als serveis ambulatoris de salut mental: al centre de salut mental d'infants i joves (CSMIJ), d'adults (CSMA) o de drogodependències (CASD).

La cap de la Unitat d'Atenció No Presencial del Sistema d'Emergències Mèdiques, Núria Torres, també ha subratllat l'increment molt notable de les consultes vinculades al suïcidi en comparació amb abans de la pandèmia.

Torres ha recordat que el 061 atén des de fa temps consultes de salut mental, però ha destacat que amb la taula especialitzada es fa un altre pas cap endavant. Per això, ha fet una crida a la ciutadania a confiar-hi i trucar al telèfon si ho necessiten. "Estem a la seva disposició", ha dit.

La nova taula especialitzada en salut mental del 061 complementa el telèfon 024, que ha posat en marxa recentment el Ministeri de Sanitat també per ajudar les persones que tinguin una conducta suïcida.

De fet, com també passarà amb el telèfon de prevenció del suïcidi de Barcelona, aquests serveis comunitaris d'ajuda derivaran al 061 les trucades que necessitin una intervenció sanitària immediata.
 

#TrioLaVida

Per donar a conèixer aquest nou servei, Salut ha engegat la campanya "061. Una veu contra el suïcidi. #TrioLaVida".

La nova campanya també es planteja contribuir a desestigmatitzar socialment tant el suïcidi com la conducta suïcida, i vol visibilitzar la situació de les persones en risc de fer un intent de suïcidi.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut