Cua per fer-se un test PCR al CAP Barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet
Cua per fer-se un test PCR al CAP Barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet (EFE / Enric Fontcuberta)

Millora la situació global de la pandèmia a Catalunya, segons les autoritats sanitàries

Fernando Simón afirma que Catalunya "ja està en una fase de control" dels brots de coronavirus

Actualitzat

La pandèmia del coronavirus a Catalunya evoluciona de manera favorable i s'estaria controlant, segons afirmen les autoritats sanitàries. Encara que el risc de rebrots va a la baixa, el missatge continua sent el mateix: no es pot abaixar la guàrdia i cal detectar i aïllar els possibles positius com més aviat millor.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que, ara mateix, la fotografia de Catalunya "és molt bona" perquè va baixant la taxa de transmissió i es van frenant els petits brots. Tanmateix, encara hi ha constància d'una pressió hospitalària real a la regió sanitària de Lleida, on ja està baixat la incidència, i també se segueixen de prop les xifres de Barcelona.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que Catalunya "ja està en una fase de control" dels brots de coronavirus i que la situació a Barcelona "aparentment s'ha estabilitzat" i fins i tot ha començat un "suau descens".

En roda de premsa aquest dilluns a la tarda, Simón ha celebrat que l'aparent estabilització de Barcelona "implica que les mesures que s'apliquen tenen capacitat de controlar els brots" fins i tot a "llocs tan complicats" com les àrees metropolitanes.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns a La Moncloa
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns a La Moncloa (EFE / Rodrigo Jiménez)
 

 

Simón ha defensat que fins ara les comunitats autònomes estan fent una feina "excel·lent" i creu que les eines de control que tenen al seu abast "podrien ser suficients". Tot i això, ha dit que "si es veuen superades les capacitats actuals" i les "eines legals de què disposen", caldrà prendre "mesures més dràstiques".

Ara mateix, una persona infectada a Catalunya en podria contagiar una altra. La taxa de contagi o rho, una dada que és bàsica per controlar la pandèmia, ha anat baixant. I, actualment, ja se situa molt a prop de l'1.

 

La taxa de contagi Rho del coronavirus a Catalunya
La taxa de contagi Rho del coronavirus a Catalunya

 

Pel que fa al risc de rebrot, es manté la tendència a la baixa, si bé la mtijana de Catalunya encara es troba per sobre del llindar de risc alt (100).

A hores d'ara, l'índex de risc de rebrot és de 147,47, quan la setmana passada era de 172,24. En aquest mapa es pot consultar el risc de brot a Catalunya per municipis.

 

Mapa de l'índex de risc de brot per municipis

 

Tests PCR a Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca

Mentrestant, el Departament de Salut intensifica l'estratègia de detectar asimptomàtics amb proves massives i, aquest dilluns, ha començat a fer tests PCR a Santa Coloma de Gramenet i també a Vilafranca del Penedès, on hi ha actiu un brot que no té un focus d'inici clar.

Aquests cribratges massius consisteixen en proves voluntàries, tot i que interessa que se les faci, sobretot, gent jove que no tingui símptomes però que, tanmateix, pugui estar contagiada de la Covid-19.

 

Lleida millora la situació

L'àrea de Lleida experimenta una certa millora en la complicada situació epidemiològica que viu des de fa setmanes. És per això que l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a la capital del Segrià, ha tancat una de les tres plantes dedicades a l'atenció de pacients amb Covid-19, davant el descens del nombre d'ingressos dels darrers dies.

Se suma així a l'Hospital Santa Maria, que la semana passada també va tancar una planta de malalts de coronavirus.

 

El restaurant Don Paco de Lleida és un dels que encara no pot obrir l'interior de l'establiment als clients
El restaurant Don Paco de Lleida és un dels que encara no pot obrir l'interior de l'establiment als clients (EFE / Ramón Gabriel)

 

Davant aquesta millora, la Conselleria de Salut ha proposat al Procicat que permeti l'obertura de l'interior dels bars i restaurants de Lleida i sis municipis del Baix Segre al 50% de la seva capacitat.

 

Més de 962.000 PCRs fins la setmana passada

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, fins al dijous de la setmana passada, 6 d'agost, Catalunya havia fet 962.241 tests PCR per detectar coronavirus. D'aquests, 69.820 s'han dut a terme entre el 31 de juliol i el 6 d'agost. A hores d'ara, el volum total de proves PCR significa que la taxa per cada 1.000 habitants se situa en 126,45.

En nombres absoluts, Catalunya és la comunitat autònoma on s'han fet més PCRs, al davant de Madrid, on se n'han fet 917.632 (137,26 per cada 1.000 habitants). Al total de l'Estat, s'han fet 4.983.935 tests PCR.

 

Personal sanitari fa una PCR a un home, aquest dilluns a Vilafranca del Penedès
Personal sanitari fa una PCR a un home, aquest dilluns a Vilafranca del Penedès (EFE / Susanna Sáez)

 

Pel que fa als tests ràpids d'anticossos, a Catalunya se n'han fet 92.315, dels 2.143.910 que s'han fet al conjunt de l'Estat. El lloc on se n'han fet més des del començament de la pandèmia és Andalusia, amb 381.465.

 

863 positius i cinc defuncions

En les últimes 24 hores, Catalunya ha notificat 863 nous positius per coronavirus i cinc morts. D'aquesta manera, el total de contagis des de l'inici de la pandèmia és de 107.520, segons les dades facilitades per la Conselleria de Salut.

El total de persones mortes per Covid-19 a Catalunya ha arribat a les 12.827, de les quals 7.042 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.120 defuncions han estat a residències, 814 han mort al domicili i 851 no s'han pogut classificar per falta d'informació.

 

Cua per fer-se proves PCR, aquest dilluns a Santa Coloma de Gramenet
Cua per fer-se proves PCR, aquest dilluns a Santa Coloma de Gramenet (EFE / Enric Fontcuberta)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut