Barcelona

Millo proposa a Puigdemont millorar el diàleg, però la Generalitat demana fets

La trobada ha estat cordial, però es mantenen les distàncies entre les dues institucions

RedaccióActualitzat

Aquesta tarda s'han reunit, per primera vegada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Una trobada protocol·lària, però, que també ha servit per explorar fins on pot arribar la voluntat de diàleg expressada per l'executiu de Mariano Rajoy.

Després de la reunió, Milló ha fet una valoració de la trobada on ha posat de manifest que, perquè la relació entre les dues institucions sigui fructífera, cal diàleg i entesa, cosa que s'ha produït durant la reunió, encara que amb matisos.

Enric Millo ha parlat que la relació Generalitat-Estat es tracta d'una qüestió de compromís, sinceritat i lleialtat. Això, ha dit, genera confiança i permet el diàleg.

Quan a les qüestions judicials pendents, Millo ha dit que han de seguir el seu curs. Però ha afegit que hi ha instruments que ho poden evitar en el futur, exactament dos camins: les comissions sectorials dels diferents ministeris i la comissió bilateral Generalitat-Estat.

Neus Munté diu que el diàleg s'ha de practicar

Neus Munté ha parlat, també, després de la reunió entre Millo i Puigdemont, i ha qualificat la trobada de protocol·lària, en cap moment de plataforma de negociació. Ha destacat els punts de vista diferents i alguns de molts diferents entre tots dos.

Munté ha explicat que és important defensar el diàleg, però molt més practicar-lo, cosa que, ha dit, no veuen, ara per ara, per part del govern espanyol.

Munté ha declarat que Puigdemont no assistirà la Conferència de Presidents perquè el president reclama una bilateralitat política amb l'Estat que s'ha guanyat a les urnes i al carrer.

Millo celebra l'aniversari de la Constitució

Unes hores abans de la reunió, Enric Millo ha presidit la celebració a Barcelona de l'aniversari de la Constitució. En els últims anys, no hi ha anat cap representant de la Generalitat. En aquest acte, el delegat del govern central ha enviat un missatge a Puigdemont:

"El lema ha de ser diàleg o diàleg, però diàleg en tot, no només en l'única cosa que a alguns interessa. Li transmetré que la Generalitat com a institució i Catalunya com a comunitat ha de participar en la construcció de l'Espanya plural, diversa i unida que volem per als nostres fills."

Un diàleg que el delegat del govern espanyol ha dit que s'ha de fer amb el "respecte" a una carta magna que ha de ser "punt de trobada" i no una "línia vermella ni una barrera".

 

A l'Arxiu de la Corona d'Aragó, a Barcelona, Millo ha exercit per primera vegada d'amfitrió a l'acte central a Catalunya en commemoració del 38 aniversari de la Constitució. Poc abans d'entrevistar-se amb Puigdemont, el delegat de l'executiu espanyol ha subratllat que "no hem de témer el diàleg, tenim molt a parlar". I ha afegit:

"Tenim l'obligació de parlar de tot sense més condicionament que el respecte al marc legal de la nostra democràcia i al servei dels catalans. Potser no hem de parlar del sistema de finançament, serveis socials, millora del sistema educatiu i sanitari i infraestructures? Parlem, doncs, asseiem-nos, amb lleialtat i responsabilitat."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut