Barcelona

Millo promet "diàleg constructiu" i mà estesa, però exigeix el "màxim respecte" a l'estat de dret

Sáenz de Santamaría reclama lleialtat institucional entre l'Estat i Catalunya

RedaccióActualitzat

El popular Enric Millo ha jurat el càrrec com a nou delegat del govern espanyol a Catalunya. Ho ha fent prometent lleialtat al rei i a la Constitució i en català. En un breu discurs, Millo ha promès una etapa de "diàleg constructiu entre Catalunya i Espanya", i ha dit que farà una política de mà estesa, que "comptarà amb tots, sempre amb diàleg i sense imposicions ni exclusions", per convertir la delegació del govern en la "casa de tots els catalans". Això sí, ha assegurat, amb l'exigència de "màxim respecte" a l'estat de dret i a la legalitat vigent:

"Apropar la delegació del govern a tota la societat catalana perquè sigui lloc de trobada i construir esforços per una societat millor, més forta i cohesionada. Vull que sigui la casa de tots els catalans. Ser el veritable pont entre Catalunya i Espanya."

Millo, que ha mostrat un tarannà pròxim, ha insistit en una nova etapa, que serà construïda "des del diàleg i la recerca constant d'entesa": amb "constància i unint esforços, tornarem a posar Catalunya com a motor d'Espanya", ha sentenciat. Pel flamant delegat del govern, el diàleg és el milor camí per garantir la convivència:

"Em comprometo a mantenir mà a estesa entre el teixit social a Catalunya, entre la Generalitat i els ajuntaments, sempre amb voluntat sincera de diàleg, apropament i acord. Aquest és el millor camí per garantir la convivència."

Millo, finalment, ha defensat que cal "distensionar el clima polític sense renunciar als nostres valors" i ha alertat de les "disputes estèrils" que "posin en risc els serveis que la gent necessita".

L'acte l'ha presidit la vicepresidenta i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha reclamat lleialtat institucional i ha fet una crida a trobar solucions:

"La nostra filosfia, la lleialtat institucional en un món cada cop més obert. El futur s'afronta, no buscant en els altres l'origen dels problemes, sinó fent-los partícips de les solucions."

La vicepresidenta espanyola, que és qui s'ocupa ara de les relacions amb les comunitats autònomes, ha optat amb Millo per un perfil molt més polític. En aquest sentit, ha defensat que vol que el nou delegat del govern sigui el pont entre la societat catalana i el govern d'Espanya, que "sàpiga interpretar i recollir les exigències, necessitats i problemes", i que sigui "ulls, orelles, mà dreta i esquerra" del govern espanyol a Catalunya.

Després d'assegurar que "aquesta és la casa del govern d'Espanya a Catalunya" i reiterar "vidrem molt per temes molt fructífers", ha defensat la figura de Millo:

"Millo passa a formar part del nostre equip, i una peça clau. Espero que l'ajudin perquè serà ajudar-me a mi, i jo estic necessitada d'ajuda."

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha estat el representant de la Generalitat en l'acte de nomenament, al qual també han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, a banda de l'antecessora al capdavant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, entre d'altres.

Durant cinc legislatures, Millo ha estat diputat al Parlament, on va entrar el 1995 com a membre d'Unió. Ara relleva María de los Llanos de Luna, que deixa un mandat marcat per la bel·ligerància contra els ajuntaments independentistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut