Millo al Suprem en 10 frases: de la trampa del Fairy a la "lucidesa" de Puigdemont
L'ex-delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, aquest dimarts al Tribunal Suprem
Madrid

Millo al Suprem en 10 frases: De la trampa del Fairy a la "lucidesa" de Puigdemont

Josep Maria CampsActualitzat

La declaració de l'ex-delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo ha estat farcida d'afirmacions categòriques i també d'algunes contradiccions induïdes per les defenses.

En la línia de la declaració d'aquest dilluns de l'ex-secretari d'estat de Seguretat José Antonio Nieto, Millo ha corroborat el relat de la Fiscalia sobre la violència exercida per l'independentisme la tardor del 2017. 

 

Millo copia Junqueras: "A l'altra banda de la taula vaig trobar una cadira buida"

Millo s'ha fet seva una expressió que va fer servir Oriol Junqueras durant la seva declaració, adreçant-la en aquest cas a l'actitud de Carles Puigdemont en les trobades que van tenir el 2017:

"A l'altra banda de la taula jo sempre em vaig trobar una cadira buida."


Esperava "una fase de lucidesa" de Puigdemont

Segons ha dit Millo, després de l'última conversa, el juny, va donar per "acabada la relació formal", però que, de tota manera, tenia l'esperança que no arribés fins al final:

"Jo esperava que ell rectifiqués, que tingués alguna fase de lucidesa que el fes rectificar, però això no es va passar."

 

El "component violent evident"

Segons ha assegurat, a banda de les "manifestacions pacífiques", n'hi va haver d'altres amb "un component violent evident":

"Va haver-hi manifestacions pacífiques i n'hi va haver d'altres en què hi havia un component clar violent d'agressivitat, d'assetjament, de llançament d'objectes, de atacs a persones ... Que per mi, al meu entendre, tenen un component violent evident."

 

La "importància tremenda" dels CDR

Millo ha destacat el paper dels CDR en les mobilitzacions i també la seves "actuacions violentes":

"Aquí hi havia entitats i associacions i moviments, també evidentment els CDR que van prendre una importància tremenda en tot el desenvolupament d'aquests actes."

"M'han preguntat de vegades: "¿Els CDR aquests són violents?". Doncs miri: uns sí, d'altres no. Negar que ho són és fals, no es pot negar que ho són, perquè n'hi ha. Ara, tots? No. Però negar que alguns ho són ... Això no es pot fer."

 

La Junta de Seguretat del 28S, "esperpèntica"

Millo s'ha queixat que Puigdemont convoqués una Junta de Seguretat extraordinària sense previ avís pel 28 de setembre, i ha qualificat aquella reunió d'"esperpent":

"Això és el que teníem: una part de la taula que ens planteja que el referèndum es celebrarà i, al mateix temps, la policia autonòmica ho impedirà. Això al meu poble en diem xuclar i bufar al mateix temps."

 

Es contradiu sobre si les escoles s'havien de precintar

L'ex-delegat del govern espanyol ha assegurat a la Fiscalia que la policia havia de precintar les escoles abans de l'1-O:

"Era molt clara l'ordre: actuar, abans de la celebració i tancar, precintar, els anomenats col·legis electorals, amb anterioritat a la celebració del referèndum."

Però a preguntes de les defenses ha admès que això no era cert:

"A partir del 27 hi ha l'obligació d'impedir l'ús dels espais destinats a la realització del referèndum. Això és el que diu. Com impedir l'ús, el més fàcil és tancar i precintar. Ara, a partir d'aquí, cadascú explicarà el que va fer."


La noia dels dits trencats

Millo ha dit que, quan va arribar a casa l'1-O, va trobar-se la seva filla plorant per les imatges que havia vist per televisió de com la policia li havia trencat els dits a una noia, i ha afegit que després això es va desmentir:

"Això va generar una polèmica i, finalment, va confessar públicament que no era veritat, que havia mentit, va demanar disculpes públicament i l'honora, perquè va ser una actuació honesta d'aquesta persona, de reconèixer-ho, dies més tard. Però durant aquest dia..."


La trampa del "Fairy" durant el referèndum

"Un agent em va explicar que havia caigut en el parany del Fairy. "Fairy?". Vaig preguntar què era. Em va dir que era abocar detergent a l'entrada d'alguns col·legis perquè els policies patinessin, caiguessin a terra i després els donaven cops al cap. Això és el que em van explicar."

 

Diu que TV3 el va "desnaturalitzar"

Preguntat per si es va disculpar amb els ferits de l'1-O, Millo ha dit que TV3 va "desnaturalitzar" unes declaracions fetes per ell en una entrevista perquè, ha assegurat, es va disculpar en nom de Carles Puigdemont:

"Evidentment, qui havia de demanar disculpes era el president de la Generalitat, que era el responsable i representant de l'Estat, en no fer-ho ell, vaig demanar disculpes. Però després, el titular va desnaturalitzar el meu missatge, fins i tot aquest titular era cridaner, com si estigués demanant perdó per l'actuació. Res més lluny de la meva voluntat, perquè la meva voluntat l'havia explicat en moltes ocasions."

 

"Necessitat expansiva d'activitat extraescolar"

Millo s'ha queixat de "l'índex brutal" d'activitats que hi va haver a les escoles el cap de setmana de l'1-O:

"Hi va haver una necessitat expansiva d'activitat extraescolar durant aquest cap de setmana absolutament inusitada i desconeguda en la història de la humanitat. A part d'això, no puc dir res més, perquè en cap dels cartells en què s'anunciaven les activitats es feia referència al referèndum."

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

ARXIVAT A:
Enric MilloJudici procésTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut