Barcelona

Millet nega cap cobrament irregular de comissions en el projecte de l'hotel del Palau

Fèlix Millet ha negat qualsevol cobrament irregular per comissions en el projecte fallit de l'Hotel del Palau de la Música. En el judici que s'ha reprès aquest matí a l'Audiència de Barcelona, Millet, que ha acudit en cadira de rodes, només ha respost a un parell de preguntes del seu advocat. L'exresponsable del Palau de la Música s'ha disculpat per no haver acudit a declarar el 25 de febrer i ha explicat que està en una situació mental complicada.

RedaccióActualitzat

L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet ha negat haver pressionat a polítics ni haver fet cap cobrament irregular per comissions en el projecte frustrat de l'hotel del Palau. Segons Millet, el que va fer és crear un equip de treball per tirar endavant el projecte, parlant amb tècnics i polítics per mantenir també la declaració del Palau per part de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

Després de negar-se a respondre al fiscal, que ha llegit oralment les preguntes que li hauria fet, l'advocat de Millet ha volgut fer constar en acta les declaracions que va fer a Instrucció. Però la magistrada presidenta s'hi ha oposat. Aleshores, Millet ha respost, a preguntes del seu lletrat, que en els interrogatoris a Instrucció, va dir "tota la veritat" i que el ministeri públic li havia fet les mateixes preguntes.

Igualment, l'acusat ha negat haver cobrat o demanat diners al constructor Manuel Valderrama, que havia de fer l'hotel, i també que aquest empresari li oferís cap quantitat per poder construir i gestionar ell l'hotel. Sobre la relació amb polítics, Millet ha dit que no els va pressionar mai, que simplement va parlar-hi per tirar endavant el projecte, com, segons ell, és l'obligació de qualsevol president d'entitat.

Fèlix Millet, saquejador confés del Palau de la Música, ha acudit en cadira de rodes a l'Audiència de Barcelona, per declarar com a acusat pel cas de l'hotel del Palau. El judici per aquest afer es va haver de suspendre el passat 25 de febrer quan es va trencar el fèmur en un accident domèstic just el dia que havia d'anar a declarar.

En començar l'interrogatori, Millet s'ha disculpat per no haver acudit a declarar l'anterior vegada i ha explicat que està en una situació mental complicada. "No sóc jo, vaig molt medicat", ha afirmat. Millet va ser donat d'alta dijous passat de l'Hospital de Granollers, després d'estar hospitalitzat més dies dels que havia previst el metge forense.

La presidenta del tribunal, Magdalena Jiménez, ja va advertir que l'acusat, de 78 anys, havia d'acudir al judici, amb crosses o en cadira de rodes, tot i no estar totalment recuperat de la intervenció quirúrgica.

El fiscal demana 10 anys

Fèlix Millet i Jordi Montull, els dos exmàxims dirigents del Palau de la Música, s'enfronten al primer judici per la gestió irregular d'aquesta entitat. El procés és per la tramitació irregular del projecte d'un hotel al costat del Palau, que no es va arribar a fer mai. Els fets també esquitxen l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, entre els quals destacava per la seva activitat l'extinent alcalde Ramon García-Bragado. Aquest és l'únic cas pel qual Millet i Montull van arribar a passar 15 dies en presó preventiva el juny del 2010.

La fiscalia demana deu anys de presó per a Millet i Montull i quatre anys i set mesos per a l'extinent d'alcalde del PSC Ramon García-Bragado. Estan acusats de delictes com apropiació indeguda, tràfic d'influències, prevaricació i falsedat. Entre els processats també hi ha l'exgerent de l'àrea d'Urbanisme Ramon Messeguer.

Els veïns, que actuen com a acusació popular, demanen set anys per a Millet i Montull, tres per a la cúpula d'Urbanisme i sis mesos per a García-Bragado. La Fundació del Palau no demana cap pena per a la cúpula d'Urbanisme i sis anys per a Millet i Montull.

Trias i Hereu, testimonis

Entre els testimonis destacats hi ha l'actual alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l'anterior alcalde, Jordi Hereu, que seran els últims a declarar, el 19 de març.

El judici havia de començar al setembre, però es va ajornar per problemes d'agenda d'un dels advocats. Pel gran nombre d'advocats i la forta expectació mediàtica que s'espera, el judici es fa a la sala polivalent de l'Audiència de Barcelona. La vista oral es podria allargar fins a finals de març, amb sessions de tres dies, de dilluns a dimecres.

El cas el jutja la secció cinquena de l'Audiència, però només un dels tres magistrats és d'aquesta secció. Dos van renunciar-hi per evitar possibles recusacions, ja que tenen relació indirecta amb alguns dels acusats.

Les acusacions que recauen sobre Millet i Montull són perquè haurien aconseguit tramitar la construcció d'un hotel al costat del Palau de la Música de forma irregular gràcies a la connivència de càrrecs municipals.

Com va anar

Tot va començar el 2002, quan aconsegueixen un edifici al costat del Palau de la Música. L'expresident del Palau aconsegueix que els germans de La Salle, a canvi de reformar-los l'escola, li cedeixin la propietat d'uns edificis que no fan servir gaire. Són immobles protegits i amb qualificació d'equipaments. Però encara no és possible fer l'hotel. A través dels contactes de Millet amb el govern es pacta una solució. Traspassar l'edificabilitat d'un immoble que la Generalitat té a la plaça de Sant Jaume a l'edifici escollit per a l'hotel, una idea de Ramon García-Bragado quan era a la Generalitat, abans de ser tinent alcalde de l'Ajuntament de Barcelona.

D'altra banda, Millet contacta amb l'hoteler Manuel Valderrama. Valderrama o Olivia Hotels, que és el mateix, es va quedar amb l'edifici. Per fer-ho, Valderrama hauria pagat a Millet i Montull una comissió de 900.000 euros. Tenia l'obligació, a més, de restaurar l'escola dels germans de La Salle.

Millet i Montull van utilitzar els polítics per tirar endavant el projecte i van amagar a la Generalitat i a l'opinió pública que la propietat del sòl havia passat de la Fundació a Olivia Hotels. García-Bragado i altres membres del consistori van ser els que van agilitzar la tramitació i se'ls acusa de donar-los un tracte de favor com si el projecte encara fos de la Fundació.

Millet i Montull van contactar, també, amb els grups de l'oposició a l'ajuntament, CiU i PP, Xavier Trias i Alberto Fernández Díaz, perquè els donessin suport i pressionessin per tirar endavant el projecte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut