L'increment del cost de la vida es la principal preocupació de la generació Z (iStock)

Millennials amb dues feines que arriben a final de mes ofegats: "No puc formar una família"

El 42% dels millennials i el 35% de la Generació Z ha necessita fer hores extres o disposar d'una segona feina per pagar totes les factures

RedaccióActualitzat

"No em puc permetre crear una família, soc incapaç, i he de tenir una segona feina, cosa que, a més, està afectant la meva salut." Aquesta és només una de les moltes opinions que recull un informe de la consultora Deloitte sobre les principals preocupacions dels millennials i la generació Z.

La pandèmia va servir molts treballadors per redefinir quin rol havia de jugar la feina a les seves vides, i una evidència clara va ser la Gran Dimissió, un moviment que va iniciar-se als Estats Units, on només a segona meitat del 2021 més de 20 milions de treballadors haurien renunciat als seus llocs de feina amb l'objectiu de prioritzar la seva vida personal i la conciliació i buscar més flexibilitat.

Viure al dia

Però l'espiral alcista de preus sembla haver arrasat amb aquest empoderament dels treballadors. Arribar a final de mes s'ha convertit per al 42% dels millennials i per al 35% dels integrants de la generació Z en el principal maldecap. "El cost de la vida no para de pujar. Estic preocupat per si arriba un moment que no puc pagar les factures i per no poder donar als meus fills l'educació i la vida que es mereixen". És una altra de les opinions que recull l'estudi de Deloitte.

La consultora ha enquestat 22.000 millennials i membres de la generació Z de 44 països per saber com han afectat aquests anys de pandèmia i postpandèmia la seva feina i el seu entorn. Els primers són els nascuts entre el 1981 i el 1996, és a dir, aquells que ara els troben a la trentena o principis dels 40, mentre que la Generació Z aglutina els nascuts entre 1997 i el 2012.

Més de la meitat dels  enquestats asseguren que viuen al dia, sense capacitat d'estalvi, i no només això; un 46% dels membres de la Generació Z i un 37% dels millennials s'han vist obligats a agafar una segona feina ja sigui a temps complet o parcial.


No contemplen demanar un increment de salari

Els enquestats no mostren gaire optimisme que la seva situació hagi de millorar en el futur. El 55% creuen que serà cada cop més difícil o fins i tot impossible demanar un increment de salari o aconseguir una nova feina. I la conseqüència directa és que començar una família o comprar una casa són fites que s'allunyen cada cop més.


El teletreball una prioritat

Treballar des de casa o amb una fórmula híbrida que combini la oficina i el treball en remot és l'opció preferida pel 64% dels millennials i de la generació Z, però els que han aconseguit treballar amb aquesta fórmula estan entre 5 i 10 punts per sota.

Diuen que així poden conciliar millor feina i vida personal, que és més fàcil estalviar i que son més productius. Però temen que cada cop serà més difícil demanar més flexibilitat en aquest sentit.

Gairebé la meitat dels enquestats de la Generació Z asseguren sentir ansietat a la feina (iStock)

Més enganxats a la feina

Ara bé, no treballar a l'oficina –reconeixen- també té la seva part negativa. Entre els membres de la generació Z que fan teletreball, almenys el 81% han respost algun mail a la setmana  fora de l'horari de feina, mentre que entre els que treballen de forma presencial només ho han fet el 55%. I és que 2 de cada 10 admeten que tenen ansietat i que lluiten per desconnectar de la feina.  

 

Amb problemes d'ansietat

Tot plegat els posa davant un altre dels grans problemes de la seva generació: l'estrès. Gairebé la meitat pateix estrès i ansietat a la feina. Un terç assegura sentir-se esgotat i sense energia a la feina.  

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut