Fer periodisme a Veneçuela i tornar a Catalunya
Accés tallat en la frontera entre Veneçuela i Colòmbia

Militars veneçolans bloquegen l'accés d'ajuda humanitària a la frontera de Colòmbia

Guaidó fa una crida a l'exèrcit perquè deixi entrar els subministraments, però Maduro hi veu el primer pas d'una intervenció estrangera

Actualitzat

Un grup de militars veneçolans han bloquejat amb remolcs de camió i contenidors un pont fronterer entre Colòmbia i Veneçuela. Es tracta d'un intent del règim de Nicolás Maduro de tallar el pas des de la ciutat colombiana de Cúcuta, un dels punts on s'ha de concentrar l'ajuda humanitària internacional reclamada per l'autoproclamat president Juan Guaidó.

Nicolás Maduro s'oposa a l'entrada d'aquests subministraments, perquè hi veu el primer pas d'una intervenció estrangera. Maduro insisteix que no tot és ajuda humanitària. De fet, el viceministre de Prevenció i Seguretat Ciutadana, Endes Palencia, informa en un tuit de diferents armes localitzades al nord de Veneçuela procedents de Miami.

 

 

Guaidó ha demanat als militars que bloquegen el pas a Cúcuta que autoritzin l'accés de l'ajuda perquè, diu, és urgent.

"Envio novament una ordre directa a les Forces Armades: permetin que ingressi l'ajuda humanitària per atendre les seves famílies, la seva germana, la seva mare, la seva dona, que segurament necessita medicaments o aliments"

 

Guaidó exigeix als militars que deixin passar l'ajuda humanitària (Reuters)

Els militars bloquegen el pas d'ajuda humanitària (Reuters)

També s'ha sumat a la crida el mateix secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, que ha assegurat en un tuit que "el poble veneçolà necessita desesperadament ajuda humanitària". Pompeo afirma que els Estats Units i altres països intenten col·laborar perquè entri material però lamenta que el govern veneçolà, "sota les ordres de Maduro, està bloquejant el pas dels camions."

 

 

Enmig d'un absolut hermetisme, els governs dels Estats Units i de Colòmbia mantenen reunions per definir com es farà l'operació de recollida d'aliments i medicaments en aquesta zona fronterera i el seu posterior trasllat a Veneçuela.

Mentrestant, Montevideo acull aquest dijous una reunió de països llatinoamericans i europeus per mirar de trobar una sortida diplomàtica a la crisi de Veneçuela. La iniciativa surt de l'amfitrió, l'Uruguai, i de Mèxic, dos dels pocs països que s'han mostrat neutrals i no s'han inclinat ni per Maduro ni per Guaidó.

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
Anar al contingut