Pròxim Orient

Milicians de Hamas assalten les casernes d'Al-Fatah i porten Gaza al límit de la guerra civil

Milicians de Hamas han començat l'assalt de les casernes d'Al-Fatah a Gaza armats amb llançagranades i armes automàtiques, poc després que s'acabés l'ultimàtum que l'organització islamista havia donat perquè les forces d'Al-Fatah abandonessin les seves instal·lacions. L'escalada d'enfrontaments de les últimes 48 hores, que ha provocat la mort de 25 palestins, ha portat la situació al límit de la guerra civil. El president palestí, Mahmud Abbas, ha acusat Hamas de buscar un cop d'estat i el seu partit, Al-Fatah, ha denunciat una campanya per liquidar l'Autoritat Palestina i crear un república islàmica. Haniyeh ha fet una crida per aturar la violència i tornar a la negociació.

Actualitzat

La violència a Gaza ha fet un salt qualitatiu a la tarda, quan milicians de Hamas han atacat amb llançagranades i armes automàtiques les casernes de la Seguretat Nacional, fidel a Al-Fatah, a la ciutat de Gaza i a la localitat de Jabaliya, al nord de la Franja. Hores abans els havien donat un ultimàtum: o evaquaven les instal·lacions o els matarien. En aquests enfrontaments almenys han mort set combatents.

En un comunicat, les Brigades Ezzedin al-Qassam, la branca militar de Hamas, han decretat "el nord de la banda de Gaza zona militar tancada" sota el seu control i han ordenat els membres dels serveis de seguretat fidels a Al-Fatah "que es quedin a casa".

L'assalt contra les casernes d'Al-Fatah té lloc després que dos atacs de morter han tocat l'oficina del president Abbas a Gaza i la casa del primer ministre, Haniyeh, sense causar víctimes. Abbas es trobava a Ramallah, mentre que Haniyeh era fora de casa.

A hores d'ara, els carrers de Gaza estan deserts. Només hi ha controls amb milicians fortament armats i combatents apostats a les taulades.

La violència s'ha estès també a Cisjordània. A Ramallah, un dirigent de Hamas ha estat segrestat i una oficina de la cadena de televisió Al-Alqsa de Hamas ha estat tancada per la guàrdia presidencial de Mahmud Abbas. L'estació de ràdio de Hamas, Al-Aqsa, i la d'Al-Fatah, Al-Chabab, retransmeten les acusacions que es fan mútuament els dos bàndols rivals.

La presidència palestina, que ha fet una crida per a un nou alto el foc, ha acusat "els dirigents polítics i militars de Hamas" de preparar un cop d'estat per controlar la banda de Gaza per la força i "empènyer la pàtria cap a la guerra civil".

Davant la gravetat de la situació, el comitè central de Fatah hauria optat per deixar en suspens el govern d'unitat dominat per Hamas i retirar els seus ministres, com a mínim fins que cessin les hostilitats. 

A última hora de la tarda, un portaveu del primer ministre palestí ha fet públic un comunicat on es crida a posar fi a la violència i insta totes les parts a tornar a la taula de negociacions.

El govern d'unitat es va formar al mes de març després d'un acord de reconciliació firmat a l'Aràbia Saudita per posar fi a un any de violència interpalestina que havia suposat centenars de morts. Els enfrontament es van reprendre al mes de maig per divergències en la modalitat d'aplicació d'un pla per acabar amb l'anarquia en els territoris palestins, especialment a Gaza. Els enfrontaments, que van afluixar a partir de la treva acordada el 19 de maig, es van reprendre el passat 7 de juny.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut