Milgrom i Wilson guanyen el Nobel d'Economia per la millora de la Teoria de Subhastes
Els economistes nord-americans Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson, premis Nobel d'Economia 2020(EFE/Anders Wiklund)
Estocolm

Milgrom i Wilson guanyen el Nobel d'Economia per la millora de la Teoria de Subhastes

El treball dels economistes nord-americans permet les subhastes d'objectes o serveis com les radiofreqüències o drets d'operació en l'aviació

Els economistes Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson han estat distingits amb el Premi Nobel d'Economia 2020. La Reial Acadèmia de Ciències Sueca els ha atorgat el Premi de Ciències Econòmiques del Banc de Suècia per les seves millores en la Teoria de les Subhastes i la invenció de nous formats de subhastes. El premi reconeix que els seus descobriments han ajudat venedors, compradors i els contribuents de tot el món, perquè tant es poden aplicar a les subhastes d'objectes i serveis com també a d'altres de més complicades, com les de radiofreqüències o dels drets d'operació aeroportuària dels avions.

Professors de la Universitat de Stanford, Milgrom i Wilson estaven entre els favorits per al guardó, i són coneguts per estar al darrera de venda del concepte de llicències de banda de freqüències de telecomunicacions dels Estats Units.

Nascut a Michigan, el 1948, Paul R. Milgrom, llicenciat en Matemàtiques a la Universitat de Michigan el 1970, es va especialitzar en Estadística a  la de Stanford,  el 1978, i on es doctorar en Econòmiques, el 1979.

Robert B. Wilson, nascut a Nebraska el 1937 es va llicenciar en Matemàtiques a la Universitat de Harvard el 1959, on es va doctorar el 1963, i es va incorporar l'any següent a l'Escola de Negocis de la Universitat de Stanford, on ha desenvolupat la seva carrera.

(EuropaPress/Nobel Academy)


El Nobel d'Economia no forma part del llegat d'Alfred Nobel, sinó que el va establir el 1968 el Riskbanken, el banc central suec i més antic del món, coincidint amb el 300 aniversari de l'entitat. Es va concedir per primera vegada el 1969, al noruec Ragnar Frisch i l'holandès Jan Tinbergen, per desenvolupar i aplicar els models dinàmics per a l'anàlisi dels processos econòmics.

El premi s'atorga igualment en la cerimòmia dels Nobel i els guardonats reben de mans del rei suec una medalla, un diploma i el mateix premi en metàl·lic que els de les altres disciplines.

Milgrom i Wilson van rebre, el 2012, el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en Economia".
 

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
Anar al contingut