10.000 persones demanen a Kíev la dimissió de Poroixenko i el retorn de Saakaixvili (Reuters)
10.000 persones demanen a Kíev la dimissió de Poroixenko i el retorn de Saakaixvili (Reuters)
Kíev

Milers d'ucraïnesos demanen la dimissió de Poroixenko i el retorn de Saakaixvili

El president ucraïnès assegura que no canviarà el projecte de llei contra la corrupció i un centenar de persones ataca interessos russos a Kíev

Juli RodésActualitzat

Milers de persones han sortit aquest diumenge als carrers de Kíev, la capital d'Ucraïna, per demanar el retorn del líder opositor Mikhaïl Saakaixvili i la dimissió del president, Petró Poroixenko.

Amb pancartes com "Poroixenko lladre", uns 10.000 partidaris de Saakaixvili –3.000, segons el Ministeri d'Interior– han exhibit retrats de Poroixenko barrats amb una creu.

Antics aliats, Poroixenko i Saakaixvili són adversaris acèrrims que s'acusen mútuament de corrupció.

Saakaixvili va ser expulsat a Polònia dilluns passat, després de ser detingut per les forces especials mentre dinava en un restaurant. A l'estiu ja van intentar impedir-li l'entrada al país quan tornava de vacances, però una multitud de partidaris ho va impedir.

 

Antic president de Geòrgia, Saakaixvili va donar suport a la revolta europeista del Maidan, i Poroixenko el va nomenar governador de la regió d'Odessa.

Un any i mig més tard, Saakaixvili va dimitir per consagrar-se a una lluita contra la corrupció que el va enfrontar amb el govern ucraïnès i amb Poroixenko.

Es dona la circumstància que, actualment, Saakashvili és apàtrida, després d'haver-se-li retirat la nacionalitat ucraïnesa, que li havien concedit anteriorment, cosa que li havia fet perdre la nacionalitat natal, georgiana.

Polèmica llei contra la corrupció

La protesta d'ahir arriba l'endemà que el president Poroixenko va remarcar que no pensa retirar ni modificar el polèmic projecte de llei de lluita contra la corrupció que va presentar desembre, pressionat per l'exèrcit i les potències occidentals.

 

El text, que ara ha de superar el debat parlamentari, ha estat molt criticat pel Fons Monetari Internacional (FMI), que considera que "diverses disposicions no són coherents amb els compromisos" de la lluita efectiva contra la corrupció.

L'FMI assenyala, per exemple, que "conté derogacions per a certs alts responsables" i estableix "criteris d'elegibilitat gens realistes" per als futurs jutges del tribunal anticorrupció.

També han denunciat la llei diversos mitjans i ONGs, que acusen el govern ucraïnès de voler enganyar Occident.

La lluita contra la corrupció política –que el Banc Mundial estima que cada any costa a Ucraïna entre l'1% i el 2% de la riquesa nacional– era una de les grans reivindicacions de la revolta europeista de Maidan dels anys 2013 i 2014.

Pedres i ous contra interessos russos

Aquest diumenge, d'altra banda, Kíev també ha estat l'escenari d'una protesta antirussa violenta.

 

Un centenar de persones, segons diversos mitjans, han llançat pedres, ampolles i ous contra sucursals dels bancs russos Sberbank i Alfa, i també contra seus d'entitats relacionades amb Rússia.

Les relacions entre Kíev i Moscou estan fortament deteriorades arran de l'annexió russa de la península de Crimea el 2014 i la revolta prorussa a les regions de Donetsk i Lugansk, al Donbass, a l'est d'Ucraïna.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut