Washington

Milers d'internautes es podrien quedar sense internet per un virus

Milers d'internautes podrien perdre l'accés a la xarxa pel virus DNS Changer, un troià que fins ara estava bloquejat per un servidor de l'FBI.

RedaccióActualitzat
Des d'aquest dilluns, milers d'ordinadors d'arreu del món poden quedar-se sense internet. El 9 de juliol és la data marcada per l'FBI per desconnectar els servidors controlats que impedien l'afectació del virus DNS Changer.

Aquest troià, creat el 2007 per una xarxa de pirates informàtics estoniana, ha estat sota control des del 2011 gràcies a la infraestructura muntada per la policia especial nord-americana. Ara, amb la desconnexió de l'FBI, els efectes del DNS Changer poden deixar fins a 300.000 ordinadors fora de la xarxa.

Encara és molt aviat per saber si hi ha gaires usuaris afectats, ja que molts d'ells potser no estan connectats i, d'altra banda, els consells que han circulat per la xarxa en els últims dies en minimitzaran l'impacte. El lloc més problemàtic seran als Estats Units, on hi ha 69.000 aparells infectats, però el virus va entrar en ordinadors de la majoria de països desenvolupats.

Què fa el DNS Changer?

És un virus que afecta els sistemes operatius Windows, Mac OS i Linux. El troià modifica la configuració DNS (Domain Name Service) dels equips infectats per tal que utilitzin servidors il·legítims, controlats pels atacants. Així, quan s'introdueix una adreça web al navegador, l'ordinador contacta amb aquests servidors infectats i els pirates poden controlar la navegació de l'usuari i mostrar pàgines web falses.

Davant l'afectació del virus, que va arribar a infiltrar-se en gairebé 600.000 ordinadors, l'FBI va obtenir una ordre judicial per controlar aquests servidors i va fer que funcionessin com toca. Ara, però, l'ordre caduca, i els servidors seran desconnectats.

La desconnexió farà que els equips que hagin estat infectats i continuïn utilitzant els seus servidors DNS no puguin accedir a Internet.

I jo, estic infectat?

Per saber si tenim l'ordinador infectat hi ha diverses opcions. Una de ben senzilla és visitar un lloc web que comprova si estem infectats i ens mostra una imatge en verd o vermell i ens diu si tenim el virus o no. També existeix aquest altre servei, amb instruccions en castellà.

Si tenim el virus, haurem de desinfectar l'ordinador. L'Oficina de Seguretat de l'Internauta, que depèn del govern espanyol, ofereix instruccions per versions de software Windows, Mac OS i Linux.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut