Milers de txecs han sortit al carrer per demanar la dimissió del primer ministre (EFE)
Milers de txecs han sortit al carrer per demanar la dimissió del primer ministre (EFE)
Praga

Protesta de milers de txecs després que el primer ministre hagi superat una moció de censura

A Andrej Babis l'investiguen per l'ús fraudulent de dos milions d'euros dels fons europeus

RedaccióActualitzat

Milers de persones han desafiat aquest vespre el fred gèlid de Praga i han sortit als carrers per demanar la dimissió del primer ministre txec, Andrej Babis, investigat per un afer de corrupció. Babis ha sobreviscut aquest divendres a una moció de censura presentada al Parlament. L'oposició ha reunit 92 dels 200 escons i s'ha quedat a un pas que la moció prosperés. El moviment populista del primer ministre, els socialdemòcrates -socis de govern- i els comunistes han aplegat 108 vots i, per tant, la iniciativa ha quedat rebutjada.

La marxa pel centre històric de la capital txeca l'ha organitzat la plataforma cívica "Un milió de moments per la democràcia", que ha escenificat una moció de censura ciutadana als carrers. Amb crits i pancartes de "Dimissió", "Estat de dret" i "Volem un govern digne", els manifestants han començat el recorregut al Castell, seu del cap d'Estat, i l'han acabat a la plaça Vella.

 

Nova manifestació aquest vespre a Praga contra Andrej Babis (EFE)

 

Babis s'ha defensat al Parlament i ha sobreviscut a una moció de censura (Reuters)

 

Andrej Babis va perdre al gener la seva immunitat parlamentària perquè l'investiguessin per la utilització fraudulenta de dos milions d'euros dels fons europeus. Tot i això, a l'estiu va poder formar un govern de minoria, en aliança amb els socialdemòcrates i gràcies al suport parlamentari dels comunistes.

L'escàndol s'ha agreujat els últims dies després que un dels fills del primer ministre assegurés que el seu pare va organitzar el seu segrest i trasllat a la península de Crimea per evitar que declarés com a testimoni.

Unes 20.000 persones van recórrer els carrers de Praga dissabte passat, 17 de novembre -la data que els txecs celebren el retorn de la democràcia després de quatre dècades de dictadura prosoviètica-, per reclamar la dimissió de Babis. A més de consignes i insults contra el cap del govern, els manifestants van cridar eslògans a favor de Václav Havel, l'últim president de Txecoslovàquia i el primer de la República Txeca.

 

ARXIVAT A:
Corrupció
Anar al contingut