Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Milers de treballadors es queden sense cobrar els 900 euros del salari mínim

Gil TollActualitzat

La collita de la fruita dolça ja ha començat, però els 8.000 temporers que hi treballaran es podrien trobar que no se'ls pagui el salari mínim de 900 euros aprovat a finals d'any. El conveni vigent en el sector té unes taules salarials aprovades l'estiu de l'any passat que no s'han actualitzat i els sindicats denuncien un bloqueig intencionat de les negociacions del nou conveni.

Alicia Buil, portaveu de la UGT, afirma:

"És una negativa calculada, s'estalvien amb els vuit mil temporers d'aquesta campanya un milió d'euros mensuals, la diferència de la taula salarial a la categoria de peó del conveni agropequari i el salari mínim interprofessional."

Les organitzacions patronals reconeixen la contradicció entre el conveni vigent i el salari mínim. L'Institut Agrícola de Sant Isidre afirma que mentre no s'aproven les noves taules salarials ha recomanat als seus afiliats l'actualització dels sous.

 

 

Jordi Monrós, assessor laboral de l'Institut Català de Sant Isidre, diu:

"Nosaltres com organització professional hem fet això: donar una instrucció de que aquests empresaris han d'aplicar en els grups 5, 6 i 7 el que diu el salari mínim. Si algun empresari, a títol personal, fa aquestes coses, al final es pot veure sotmès a una reclamació de quantitat via laboral."

L'ambigüitat de la situació pot fer que en algunes finques es pagui el salari mínim i en altres no, en funció del criteri que apliqui l'empresari agrícola. La UGT té previst demanar a la Inspecció de Treball que intervingui en l'afer per garantir l'aplicació dels 900 euros a tots els treballadors del camp.

La iniciativa coincideix amb l'informe que ha presentat CCOO a Madrid en què es denuncia que centenars de milers de treballadors no cobren encara el salari mínim, sis mesos després de la seva aprovació.

 

 

Les irregularitats detectades pel sindicat es produeixen en la major part en el sector agrari del País Valencià, Múrcia, Andalusia i Extremadura. En aquest últim cas hi ha un laude d'obligat compliment que sí ha aconseguit actualitzar els salaris.

El sindicat també denuncia que en els sectors de la seguretat privada i el de la neteja hi ha categories laborals que cobraven sous inferiors al salari mínim i que no s'han actualitzat, per la qual cosa estan a punt de presentar demandes als jutjats.

Per tot plegat, CCOO ha posat en marxa una web en la qual els treballadors poden comprovar si cobren el salari correcte. En aquest sentit es recorda que els 900 euros són el salari base i no han d'incloure els complements que l'empresa pugui aportar en funció de conceptes com primes de productivitat, participació en ingressos o altres.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut