Milers de persones surten al carrer contra el delicte de desordres públics agreujats

Junts, la CUP i una seixantena d'entitats s'afegeixen a la convocatòria de l'ANC, però no Òmnium, per "no contribuir a la confrontació" entre independentistes

RedaccióActualitzat

Manifestació de l'ANC, aquest Dia de la Constitució, contra el delicte de desordres públics agreujats que es vol incloure en la reforma del Codi Penal. 

Milers de persones han sortit al carrer sota el lema "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos. Independència ara". L'ANC parla de més de 10.000 manifestants, mentre que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat l'assistència en 4.500 persones

El recorregut previst surt del Pla de Palau i acaba davant de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, que ha quedat plena i on s'han sentit crits contra el govern.

La manifestació ha omplert la plaça Sant Jaume (CCMA)

L'Assemblea Nacional Catalana considera que aquest tipus penal és un "atac directe" als drets de llibertat d'expressió i manifestació

Junts per Catalunya i la CUP s'han afegit a la convocatòria, amb assistència de Laura Borràs, Jordi Turull i el diputat Carles Riera.

També una seixantena d'entitats, entre les quals Debat Constituent, la JNC, el Col·lectiu Primer d'Octubre i Meridiana Resisteix.

No hi dona suport, en canvi, Òmnium Cultural, amb l'argument que "no contribuirà a la confrontació entre diferents agents del moviment independentista i a fer antipolítica", segons ha declarat aquest dilluns el president de l'entitat, Xavier Antich, en una entrevista al diari La Vanguardia.


"Penalitzar més còmodament l'1 d'Octubre"

Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, ha explicat que surten al carrer "perquè aquesta reforma dels desordres públics agreujats no vegi la llum" i ha retret que pugui arribar a fer-ho "amb un pacte del nostre govern amb l'estat per augmentar la repressió contra el moviment per la independència".

Una reforma que assegura que pretén "penalitzar més còmodament els fets de l'1 d'Octubre".

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha remarcat que "el dret de manifestació és fonamental" i ha afegit: "Ho dèiem el 2017 i ho diem ara: els carrers seran sempre nostres; que hi pensin els qui els volen buidar."

A l'acte polític, presentat Albano-Dante Fachín, hi han intervingut, entre altres, la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, la Plataforma Antirepressiva de Barcelona i Ponent, i Feliu.


"No som l'adversari"

El govern ha respost a l'ANC demanant unitat d'acció independentista. En la roda de premsa posterior al consell executiu, que s'ha fet en dimarts com és habitual, la portaveu, Patrícia Plaja, ha defensat que "la manera d'avançar més de pressa i lluny és que anem plegats" i que "cal sumar, no restar"

També ha defensat que la derogació de la sedició és "un avenç important" i ha llançat el següent missatge: "És important que tingui clar que no som l'adversari, que no s'equivoquin".

ARXIVAT A:
Procés catalàANC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut