Manifestació a Pamplona (EFE)
Manifestació a Pamplona (EFE)
Pamplona

Milers de persones surten al carrer a Pamplona per demanar justícia en el cas Altsasu

El govern de Navarra, partits i sindicats demanen proporcionalitat en la causa

Actualitzat

Milers de persones, 38.000 segons la policia municipal i 50.000 segons la organització, han participat aquest dissabte en una manifestació en què han demanat "justícia" per als encausats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu, i han defensat que "no és terrorisme".

La manifestació, convocada pels familiars dels encausats agrupats en Altsasu Gurasoak i la plataforma veïnal Altsasukoak Aske, s'ha fet dos dies abans de l'inici del judici, aquest dilluns a l'Audiència Nacional.

La marxa ha començat poc després de les 17.30 a la plaça d'Europa i ha acabat a la plaça del Castell, on s'ha llegit un comunicat.

La mobilització ha comptat amb el suport oficial del Parlament de Navarra, que dilluns passat va aprovar una declaració institucional, amb el vot a favor de Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra, i l'oposició d'UPN, PSN i PPN.

També s'hi ha adherit el govern de Navarra, l'Ajuntament de Pamplona i els sindicats CCOO, ELA i LAB.

En declaracions als periodistes abans de l'inici de la manifestació, Edurne Goicoechea, mare d'un dels encausats, ha dit que "aquest any i mig ha estat un calvari i només ens hem sentit acompanyats per la força i l'afecte de la gent, com avui s'està demostrant".

"La sensació d'injustícia que estem patint és una situació que percep la ciutadania. No podem permetre que juguin amb la vida dels nostres fills amb les cartes marcades i negant-los un futur només pels seus interessos. Sense gaire optimisme, perquè ens han denegat la major part de proves. La magistrada que jutjarà el cas està casada amb un alt comandament de la Guàrdia Civil. Anem a un judici on almenys l'aparença de justícia no es veu."

María Solana, portaveu del govern de Navarra, ha demanat que "es respecti el principi de proporcionalitat" en aquesta causa, que "creiem que ha quedat sense garantia en aquest procediment" i que "topa directament" amb "una presó preventiva que ja dura més de 500 dies per a alguns dels joves afectats".

 

 

A més, ha considerat que "el just hauria estat que el cas s'hagués jutjat a Navarra", tal com ho va expressar, ha recordat, "el Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que va dir que creia que la competent per a aquest cas era l'Audiència Provincial de la Comunitat foral".

També hi han participat membres del quadripartit que dona suport a l'actual govern foral. El portaveu de Geroa Bai, Unai Hualde, ha considerat que en aquest cas "hi ha una flagrant falta de proporcionalitat" i "una violació de la Carta Europea de Drets Fonamentals":

"No hi ha dret que aquests joves, per una agressió que en altres llocs no passa d'una multa, estiguin enfrontant-se a penes de 50 i 62 anys de presó. Alguna cosa estranya està passant aquí i en la justícia espanyola. Europa està mirant cap al que passi en el judici."

Per la seva banda, el representant d'EH Bildu, Adolfo Araiz, ha reivindicat "justícia" i ha censurat l'"absoluta desproporció entre el que va passar i el que s'està demanant per a aquests joves":

"El que va passar a Altsasu no va ser terrorisme."

El secretari general de Podem Navarra, Eduardo Santos, ha recordat que la seva formació "des del principi condemnem l'agressió d'Altsasu, però també vam dir que això no era terrorisme":

"La societat navarresa sap perfectament el que és el terrorisme i el rebutja, i no entén que dins d'aquest concepte hi hagi el que va passar en un bar d'Altsasu en un context d'alcohol a altes hores del matí. Aquests joves ja han complert, més que de sobres, amb els dies que porten a la presó."

ARXIVAT A:
JudicialTerrorismeAltsasu
Anar al contingut