Bermeo

Milers de persones reclamen l'alliberament dels mariners de l'"Alakrana" a Bermeo i Vigo

Compàs de tensa espera en el segrest del pesquer basc "Alakrana". L'ambaixador espanyol a Kènia i el primer ministre somalí es trobaran aquest diumenge a Nairobi per parlar de l'alliberament del tonyinaire coincidint amb el venciment de l'ultimàtum dels pirates, que donaven de temps fins diumenge perquè tornin a portar a Somàlia els dos segrestadors extradits a Madrid. L'armador del vaixell assegura que els pirates ja no parlen de deixar-los lliures, sinó que siguin jutjats al seu país. Dues grans concentracions, a Vigo i Bermeo, han demanat al govern espanyol que alliberi la tripulació segrestada.

Actualitzat
El fort temporal que afecta el País Basc no ha espantat els milers de persones que s'han concentrat aquest dissabte al port de Bermeo, a Biscaia, per exigir l'alliberament dels 36 tripulants del tonyinaire "Alakrana", segrestat fa 37 dies a mans de pirates somalis. Amb els familiars dels pescadors raptats al capdavant i amb el suport de les institucions basques, han mostrat la seva solidaritat sota una intensa pluja. La resposta també ha estat multitudinària a Vigo unes hores més tard.

Les famílies han agraït les mobilitzacions perquè diuen que això els dóna moral. Estan més tranquils després que aquest divendres se sabés que els tres mariners desembarcats havien retornat als vaixells. També han rebut amb esperança la notícia que els ha fet arribar l'armador del vaixell, que assegura que els pirates han comunicat a l'empresa que els pirates detinguts a Madrid han de ser traslladats a Somàlia, però no per alliberar-los sinó per jutjar-los.

Tal com ja van fer aquest divendres en una compareixença de premsa, els familiars han tornat a demanar unitat política i que els partits deixin de banda les disputes. Exigeixen al govern que escolti i que explori totes les vies possibles. També han criticat que la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega hagi marxat de viatge a l'Argentina en plena crisi sense resoldre.

Finalment, han valorat positivament les paraules dels ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, que ha dit que no s'han trencat les negociacions i que aquest diumenge hi haurà una cimera a Narobi entre l'ambaixador espanyol a Kènia, Nicolás Martín Cinto, i el primer ministre somali, Omar Abdirashid Ali Sharmarke. La reunió, "urgent", servirà per elaborar algunes actuacions que permetin solucionar el segrest de l'"Alakrana".
Anar al contingut