Pla general de la plaça Major de Vic, aquest dilluns al vespre, durant la manifestació contra la sentència. Imatge del 14 d'octubre de 2019 (Ho…
Pla general de la plaça Major de Vic, aquest dilluns al vespre, durant la manifestació contra la sentència. Imatge del 14 d'octubre de 2019 (Horitzontal).

Milers de persones omplen la plaça Major de Vic per protestar contra la sentència

ACN Vic.-Milers de persones han omplert aquest dilluns al vespre la plaça Major de Vic per protestar contra la sentència de l'1-O. La concentració, que ha sortit de la plaça 1 d'octubre, ha fet una entrada triomfal a la plaça flanquejada per diversos tractors. Els concentrats han llançat proclames a favor de la independència i de la llibertat dels presos. Un dels condemnats per la sentència a l'1-O, l'exconseller de Justícia, el gurbetà Carles Mundó, ha animat el públic a no defallir i ha recordat que el camí cap a la independència "no serà curt ni fàcil". "Malgrat la repressió, continuarem aquí tantes vegades com faci falta", ha destacat. La concentració d'aquest dilluns ha estat tan multitudinària com la que es va viure el 3 d'octubre de 2017, en resposta a l'acció desmesurada de la policia durant l'1-O.

A les 8 del vespre, la concentració que ja aplegava centenars de persones a la plaça 1 d'octubre de Vic ha començat a caminar en direcció la plaça Major de Vic, acompanyats per diversos tractors. A dos quarts de nou, amb una plaça que ja estava força plena, els tractors i la capçalera han fet acte de presència i s'han obert pas entre crits de "llibertat". L'activista Carles Furriols ha estat l'encarregat de llegir el manifest que han elaborat de manera conjunta les diferents entitats i partits independentistes de la ciutat. Furriols ha començat la seva intervenció llançant "un crit d'esperança en un dia de tan dolor". El manifest conjunt defensa que la sentència de l'1-O és un acte "injust" que només buscar "venjança". Les entitats han volgut destacar que la repressió "no farà desaparèixer l'anhel de llibertat del poble". També han reclamat una resposta política "a l'alçada del moment que vivim". El manifest ha demanat als concentrats "serenor, tranquil·litat, i no caure en provocacions". Qui també ha pujat a l'escenari ha estat l'exconseller de Justícia, el gurbetà Carles Mundó. La sentència condemna l'exconseller per desobediència i l'obliga a pagar una multa diària de 200 euros durant deu mesos. A més, també l'inhabilita per un any i vuit mesos. L'exconseller ha començat la seva intervenció admetent que el d'avui ha estat "un dia molt dur". Per Carles Mundó, la sentència és un acte de "venjança i escarment" que persegueix una idea "política i legítima", que és el dret a l'autodeterminació. Carles Mundó ha explicat que els seus companys que es troben a la presó "agraeixen immensament que tanta gent hagi sortit a protestar". "Més política i menys codi penal", ha reclamat. A l'acte també hi ha assistit un gran nombre d'alcaldes de la comarca, partits i entitats independentistes. Entre d'altres, s'ha interpretat 'L'emigrant' o el 'Què volen aquesta gent', de Maria del Mar Bonet. També s'han llegit textos d'Ovidi Montllor i Miquel Martí i Pol.El ple de l'Ajuntament de Vic, durant una sessió extraordinària, aquesta tarda ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del procés promoguda per l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència.

Anar al contingut