Aspecte que presentava la plaça de Sant Jaume durant la concentració (Foto: ACN)
Aspecte que presentava la plaça de Sant Jaume durant la concentració (Foto: ACN)
Barcelona

Milers de persones es concentren a la plaça de Sant Jaume contra la visita del papa

La visita del papa Benet XVI a Barcelona aixeca passions a favor i en contra. Moltes són les persones a qui la visita suposa una molèstia, i han organitzat campanyes i actes de protesta. Un exemple és la concentració que ha convocat la plataforma Jo no t'espero aquest dijous a la plaça de Sant Jaume. Unes 10.000 persones segons els organitzadors, 2.500 segons la Guàrdia Urbana, han protestat contra el suport institucional a la visita i contra el seu cost. A banda de ciutadans anònims i membres d'una vuitantena d'entitats socials i sindicats, també s'hi han sumat alguns representants d'ERC, Iniciativa per Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa.

Actualitzat
Els moviments crítics amb el viatge del papa a Barcelona denuncien que es rebi Benet XVI com a cap d'Estat i no com a líder religiós, que és el que motiva aquest viatge. "El papa visita Santiago i Barcelona amb una funció espiritual, però revestida dels atributs i privilegis d'una visita d'estat. Aquesta n'és una excepció, perquè l'única religió al món que pretén ser un estat és la catòlica", assegura Francesc Pont, portaveu de la Lliga per la Laïcitat.

A Espanya, les relacions entre l'Estat i l'Església es van ratificar l'any 1979 en un acord internacional conegut com a "concordat". Aquest document, que es manté en l'actualitat, atorga uns privilegis al catolicisme que no té cap altra de les confessions majoritàries, que es regeixen per convenis. El concordat recull, entre altres concessions, que l'Estat garantirà el finançament de l'Església.

L'altre argument que fan contra la visita del pontífex és pels plantejaments ideològics que representa Joseph Ratzinger, considerats els més conservadors dels últims decennis. A més de la discriminació dels homosexuals, la pederàstia o el fre a l'avenç científic, denuncien l'actitud del Vaticà amb les dones.

Un tercer motiu és econòmic. La despesa pública que genera la visita és considerada pel sector crític excessiva, sobretot en el context de crisi que viu el país.

Anar al contingut