Vista aèria de plaça Sant Jaume amb milers de persones concentrades amb pancartes de 'Llibertat presos polítics' a les mans, el 3 de novem…
Vista aèria de plaça Sant Jaume amb milers de persones concentrades amb pancartes de 'Llibertat presos polítics' a les mans, el 3 de novembre de 2017 (horitzontal)

Milers de persones criden per la llibertat dels "presos polítics" a la plaça de Sant Jaume

ACN Barcelona.-Unes 8.000 persones -segons la Guàrdia Urbana de Barcelona- han omplert aquest divendres al vespre la plaça de Sant Jaume i els carrerons que hi desemboquen per demanar la llibertat dels vuit consellers que es troben a la presó per ordre de l'Audiència Nacional des d'aquest dijous, així com dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, des del 16 d'octubre. "Llibertat, presos polítics" ha estat una de les proclames que més ha ressonat; el mateix lema de la pancarta que han desplegat el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu accidental d'Òmnium, Marcel Mauri, acompanyats per representants de diverses formacions polítiques. En la pancarta, hi havia dibuixats els rostres dels deu empresonats. La protesta ha estat convocada per Crida per la Democràcia, que havia demanat protestar davant els ajuntaments aquest divendres a les 7 del vespre.

'Llibertat presos polítics' també ha estat el lema dels cartells que han alçat els participants d'una concentració que, en el seu moment àlgid, ha reunit unes 8.000 persones a la plaça de Sant Jaume i els carrers que l'envolten, com el de Jaume I, el de la Llibreteria o el de Ferran. Ja abans de les 7 del vespre centenars de persones s'havien congregat davant l'Ajuntament de Barcelona -i del Palau de la Generalitat- i passades les 9 de la nit marxaven els últims participants de la protesta. Els concentrats han cridat proclames com 'Ni un pas enrere', 'Vergonya d'Europa', 'No hi ha presó per a tanta dignitat', 'El nostre president és Puigdemont', 'Vergonya PSC'. Un altre dels lemes que més fort s'ha cridat ha estat 'Els carrers seran sempre nostres'. Els participants a la concentració també han cantat 'Els segadors' i l''Estaca'. Amb Marcel Mauri i Agustí Alcoberro, darrere la pancarta hi havia la diputada de Junts pel Sí Assumpció Laïlla; la diputada de la CUP Mireia Boya; el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch; el diputat de JxSí Toni Castellà i l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert, els dos de Demòcrates. També hi havia a la concentració el secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el portaveu de JxSí al Parlament, Roger Torrent, entre altres. Tristor i enuig entre els participantsEls participants de la manifestació s'han mostrat "enrabiats" i "indignats" per l'empresonament dels vuit consellers i també de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquest és el cas de Xavier, que portava una fotografia dels 'Jordis' penjada del coll. "Estic profundament indignat, molest i trasbalsat a nivell personal", ha expressat Xavier, que veu els esdeveniments d'aquest dijous com "un cop d'estat, amb presos polítics; líders pacífics, bona gent empresonada per la cara". Ara bé, Xavier també es confessava "molt esperançat": "Aquest poble no el pararà ningú: ni la policia, ni les porres, ni el Rajoy, ni la Lamela, ni els fiscals reprovats pel Congrés". Joana Torruella, una altra participant, ha expressat sentir-se "molt enfadada" i "molt trista". "No hi ha dret, són uns polítics que ens governaven, bones persones i pares de família. Les coses, si es parlen, es poden aclarir, però com que aquests 'senyors' no han volgut parlar mai, ho hem hagut de fer d'una altra manera", ha assenyalat, per afegir: "Estan molt rabiosos i com que no saben com fer-ho, doncs a la garjola". També estava "molt enrabiada" Antònia Hernández. "Sóc advocada i em fa vergonya tenir aquesta justícia, aquests fiscals i aquests jutges", ha afirmat.

Anar al contingut