Baiona

Milers de persones celebren a Baiona l'entrega d'armes d'ETA

"Hem d'aprendre a viure plegats. Hem d'entendre que l'enemic del passat no pot ser l'enemic del futur" diu Michel Berhocoirigoin, portaveu dels Artesans de la Pau

Actualitzat

I a Baiona s'ha fet l'acte central de la jornada de desarmament d'ETA. Una mobilització convocada pels Artesans de la Pau a la plaça Paul Bert de Baiona i a la qual han assistit milers de persones.

A l'acte s'ha llegit un manifest final que ha remarcat la importància d'un fet que "marcarà el passat i també el futur" del País Basc amb ETA ja totalment desarmada.

El portaveu dels Artesans de la Pau, Michel Berhocoirigoin, ha dit que l'entrega d'armes d'ETA facilitarà un futur diferent:

"No serà fàcil, però hem d'aprendre a viure tots junts. Hem d'entendre que l'enemic del passat no pot ser l'enemic del futur. Hem de lluitar contra l'odi."

Berhocoirigoin ha dit que "és més difícil fer la pau que la guerra " i que ara s'ha de posar a les víctimes en el centre del procès de pau.

"Haurem de recordar-ho tot des d'una perspectiva crítica. Amb una única condició: abordar les nostres diferències d'una manera pacífica."

 

 

En l'acte ha intervingut també Harold Good, pastor irlandès que va participar activament en el procès de pau a Irlanda del Nord. Good ha tingut un record per a les víctimes del conflicte armat al País Basc i ha dit que caldrà temps per arribar a la reconciliació plena:

"Sé que no és fàcil aquest dia per a les víctimes o els familiars de les víctimes. Però quan es va fer el decomís d'armes a Irlanda, jo els deia que per cada arma que s'entregava hi havia una víctima menys"

"En tot procés de pau s'ha de fer tot el possible per no deixar ningú enrere. Avui no és més que un començament. El començament d'un dia i necessitarem temps i confiança per curar i per arribar a la reconciliació plena"

 

A una pantalla gegant s'han projectat imatges dels zulos amb armament d'ETA que aquest matí s'han localitzat i s'han entregat a la justícia francesa. A les imatges es podia veure com els voluntaris d'Artesans de la Pau han marcat el terreny on s'amagava l'armament mentre esperaven l'arribada dels efectius policials.

 

 

A l'acte de Baiona hi assisteixen delegacions d'EH Bildu i Podem.

La lectura del manifest ha estat precedida de taules de debat amb la participació d'experts internacions on s'ha parlat, a més del desarmament, de la situació dels presos i del reconeixement de les víctimes.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut