La concentració contra la desigualtat ha omplert aquest migdia la plaça de Sant Jaume de Barcelona (ACN)
La concentració contra la desigualtat ha omplert aquest migdia la plaça de Sant Jaume de Barcelona (ACN)
Barcelona

Milers de dones es manifesten aquest 8M contra la desigualtat al centre de Barcelona

Aquest migdia hi ha hagut concentracions a diferents ciutats per reivindicar els drets de les dones

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han concentrat aquest migdia al centre de diferents ciutats per reivindicar els drets de les dones, en una jornada que els sindicats qualifiquen d'històrica.

A Barcelona, aquest migdia s'ha fet una concentració a la plaça de Sant Jaume. La plaça s'ha omplert per reclamar la igualtat de dones i homes en tots els àmbits. Una mobilització que s'ha viscut amb un ambient festiu i reivindicatiu. I és la prèvia a la manifestació feminista que està convocada per aquesta tarda.

Durant les mobilitzacions, les dones denuncien la discriminació i la bretxa salarial i reclamen millores de les seves condicions laborals que, en sectors com la neteja, sovint són molt precàries.

A la concentració de la plaça de Sant Jaume hi ha estat present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha parlat amb manifestants que hi havia a la porta de l'ajuntament. Colau ha destacat la importància d'aquesta vaga feminista, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

"Avui els nostres carrers s'estan omplint de dones amb la vaga feminista, que estic segura que serà un punt d'inflexió. Ja fa massa temps que estem reivindicant el que és obvi, el que és de mínims, i les dones hem dit prou. Prou violència, prou agressions sexuals, prou discriminació i prou explotació."

 

 

Milers de dones es manifesten ara pels carrers del centre de Barcelona.

 

Segons la CGT, durant la protesta hi ha hagut moments de tensió. Diuen que els Mossos han carregat contra manifestants i han fet algunes detencions.

Però la policia catalana ha negat que hagin detingut ningú.

 

Mobilitzacions arreu de Catalunya

A Girona, la manifestació feminista ha arrencat davant de l'Hospital Josep Trueta, amb molta presència de treballadores de la neteja. Unes 2.000 persones, majoritàriament dones, s'han concentrat a la plaça del Vi, on han denunciat les desigualtats i la bretxa salarial. En aquest punt ha arrencat una cadena humana pel Barri Vell, a la qual s'han afegit les estudiants de la Universitat de Girona.

A Tarragona, al migdia han coincidit dues concentracions. Una, convocada per la UGT i Comissions Obreres, a la plaça de la Font, que ha anat fins la confederació empresarial de la província. L'altra marxa, convocada per la plataforma 8M del Camp, ha sortit de la plaça Imperial Tarraco i s'ha creuat amb la primera. Hi han participat unes 2.000 persones.

A Lleida, un miler de persones han omplert la plaça de la Paeria per denunciar les desigualtats laborals i socials entre dones i homes. Durant la concentració s'ha llegit un manifest en què també s'han exigit més recursos per lluitar contra la violència masclista. Aquest matí s'han fet altres concentracions davant de centres de treball, com la presó de Lleida.

 

A la Vall d'Aran, més de 200 persones s'han concentrat a la capital, a Vielha, per reivindicar la igualtat entre homes i dones.

 

Mig miler de periodistes es manifesten a Barcelona

A Barcelona, 500 periodistes s'han sumat a la convocatòria de vaga per reivindicar la igualtat salarial i la fi del sostre de cristall en la professió, entre altres demandes. La concentració s'ha fet als Jardins Montserrat Roig.

 

A la resta de l'estat també hi ha hagut mobilitzacions importants aquest migdia. Segons els sindicats majoritaris, més de cinc milions de persones haurien participat en les aturades parcials. Sindicats com la CGT, que havien convocat vaga general, parlen de seguiment important. En molts punts d'Espanya també s'han pogut veure davantals penjats dels balcons i s'han convocat concentracions en llocs cèntrics o davant dels ajuntaments.

ARXIVAT A:
8M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut