Alacant

Milers de caixes amb residus Covid s'acumulen a l'exterior dels hospitals d'Alacant

A Catalunya, la pandèmia ha duplicat el volum de residus sanitaris, que han passat de 5.000 a 10.000 tones anuals

RedaccióActualitzat

La saturació de pacients als hospitals tensiona al límit el sistema de recollida de residus sanitaris.

A Alacant, els hospitals admeten estar desbordats per l'acumulació de residus infecciosos amb restes de Covid i alerten de les deficiències en el sistema de recollida, que no dona l'abast.

La imatge és inèdita: 1.400 caixes de cartró embolicades en film de plàstic s'acumulen a l'exterior de l'Hospital General d'Alacant fa més de deu dies a l'espera de ser recollides.

Els sindicats temen que per una mala manipulació hi pugui haver un 'vessament tòxic' de restes de Covid (ccma)

La majoria són residus de tipus 3, assegura Antonio Campillo, delegat de Prevenció de Comissions Obreres de l'Hospital d'Alacant. Això vol dir que les caixes contenen "material biològic contagiant", com ara equips d'EPI, restes de sang o altres materials que s'han fet servir amb pacients de Covid. Campillo adverteix que és un perill, perquè si hi hagués un accident, suposaria "un vessament tòxic".

La Conselleria de Sanitat del País Valencià ha augmentat el nombre de camions que es dediquen a la recollida i ha habilitat una planta de tractament, però la situació continua saturada.

Carmelina Pla, directora general d'Eficiència i Infraestructures de la Generalitat Valenciana, calcula que els residus s'han duplicat:

"Habitualment, la Comunitat Valenciana gestiona uns 2 milions de quilos de residus sanitaris tipus 3, mentre que ara la xifra arriba als 4 milions de quilos."

Milers de caixes de cartó saturen el sistema de recollida de residus sanitaris a Alacant (ccma)

La saturació afecta també l'Hospital Sant Joan d'Alacant, on s'acumula un miler de caixes semblants a la intempèrie.

Els responsables de Riscos Laborals de CCOO a l'Hospital Sant Joan d'Alacant admeten que estan saturats i que el risc és gran si algú no tanca bé una bossa o una caixa. Des del sindicat apunten que abans de la pandèmia bastava un camió petit per recollir els residus de tot l'hospital, una o dues vegades a la setmana. Ara han de venir tràilers, però el volum de residus és "pràcticament ingovernable".

 

A Catalunya, es dupliquen els residus sanitaris

També a Catalunya, la pandèmia ha duplicat el volum de residus sanitaris, que han passat d'unes 5.000 o 6.000 tones anuals a 10.000.  

Actualment, les tres plantes que esterilitzen residus sanitaris a Catalunya estan gairebé al límit de la seva capacitat, segons Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya:

"Anem al límit de la capacitat de les instal·lacions. Alguns residus s'han portat a la incineradora de residus perillosos de Constantí i, per tant, de moment ens en sortim."  

En el cas de la planta de tractament de Terrassa, el volum de residus que processa anualment ha passat de 700 tones a 1.700. Per aconseguir-ho, ha calgut doblar els torns laborals, i a l'abril es posarà en marxa una tercera línia.

La campanya de vacunació pot agreujar la saturació de residus sanitaris, perquè es calcula que es necessitaran uns 15 milions de xeringues.
 

Pla obert d'una illa de contenidors del carrer de Cambrils de Reus, amb un contenidor de rebuig ple de brossa en primer terme. Imatge del 5 de març del 2020. (Horitzontal)
El teletreball ha fet pujar el volum d'escombraries a les ciutat dormitori

 

Menys escombraries a Barcelona

La pandèmia també ha tingut efectes en les escombraries domèstiques. L'agència de residus encara no té xifres actualitzades, però la tendència que perceben és que el teletreball ha fet pujar el volum d'escombraries a les ciutats dormitori i, en canvi, ha baixat en ciutats destí com Barcelona, on ara es desplaça menys gent per anar a treballar.

El vidre i la fracció orgànica s'han reduït arreu per les restriccions a la restauració i la caiguda dràstica del turisme. En general ha augmentat la recollida selectiva d'envasos, que és la fracció estrella en el consum domèstic.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Medi ambientContaminació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut