Milei atribueix a Cristina Fernández de Kirchner un augment automàtic aprovat l'any 2010 (Reuters/Agustin Marcarian)

Milei s'apuja el sou gairebé un 50% enmig de les retallades i recula arran de la polèmica

El president argentí ha hagut d'anul·lar un increment salarial del 48%, signat per decret el 29 de febrer, després que ho hagi fet públic l'oposició peronista

Polèmica a l'Argentina per una pujada de sou del govern de Javier Milei. Enmig de la greu crisi econòmica que viu el país i de les retallades que l'executiu està aplicant, el president ha aprovat un increment salarial del 48% per a ell mateix i per als seus ministres.

La publicació d'aquest decret, signat el 29 de febrer, ha passat desapercebuda fins que ara l'ha denunciat el partit peronista.

Milei ha reaccionat ràpidament i, en una piulada, ha culpat l'anterior presidenta, Cristina Fernández de Kirchner​, d'aquesta situació. Segons el polític ultraconservador, va ser la seva predecessora qui l'any 2010 va aprovar un increment automàtic al govern argentí.

Un increment que s'ha afanyat a anunciar que pensava derogar:


Hores després, l'Oficina del president ha emès un comunicat ratificant la decisió del mandatari: "Per ordre de Milei, queden anul·lats els augments", diu el document.

En un to populista, el missatge oficial conclou que la situació que viu el país és "crítica i que els argentins estan fent un sacrifici heroic", i per això, afirma, "és temps que els polítics paguin el cost del desfalc que han ocasionat":


"Milei menteix a tots els argentins"

El moviment intenta frenar una onada d'indignació popular, que acusa Milei d'intentar colar l'augment amb nocturnitat, i de les acusacions de l'oposició, que es pregunta si signa decrets sense llegir-los abans.

Tot plegat, després que ho destapés la diputada peronista Victoria Tolosa Paz, que ha publicat els increments a les xarxes assegurant que, "sota la bandera de l'austeritat, Milei menteix a tots els argentins".


L'acusen d'apujar-se el sou mentre polvoritza salaris i jubilacions

La controvèrsia arriba entorn d'una recent discussió al Parlament per l'augment en les dietes dels legisladors que va ser frenada per Milei amb el seu discurs anticasta.

L'oposició titla Milei d'hipòcrita i li etziba que ha intentat apujar-se el sou, i també als alts funcionaris, sense que el pesquessin mentre fa miques les jubilacions i els salaris dels argentins.

Precisament sobre les jubilacions i en aquesta espiral dialèctica, Milei ha apujat encara més el to, amenaçant Kirchner de retirar-li l'assignació actual, que ha titllat de "privilegi", i d'assignar-li l'atribució mínima:

Més de la meitat de la població en situació de pobresa

L'Argentina viu una greu crisi socioeconòmica, amb més d'un 250% d'inflació i més de la meitat de la població en situació de pobresa.

La política ultraliberal propugnada per Milei i el seu executiu, que aquest diumenge compleixen tres mesos al poder, està marcada per ajustaments fiscals radicals, amb el pretext de solucionar-ho.

Unes retallades que també han afectat els drets socials i que Milei ha encarnat amb una motoserra. Ara ha hagut de fer rugir aquest aparell cap a ell mateix.

ARXIVAT A:
Extrema dretaArgentinaJavier Milei
Anar al contingut