El perill d'escoltar música alta amb auriculars: mil milions de joves, en risc de sordesa

Un estudi conclou que el 24% dels que tenen entre 12 i 34 anys de tot el món escolten música a nivells "insegurs"

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

Uns mil milions d'adolescents i joves estarien en risc de pèrdua auditiva. Un estudi suggereix que els culpables són l'ús d'auriculars i les activitats de lleure sorolloses.

Els autors de la recerca reclamen accions "urgents" de les administracions per aplicar polítiques de salut auditiva.

La gent jove, afirmen els investigadors, és especialment vulnerable perquè fa servir més aparells com smartphones i auriculars de tota mena, siguin de diadema o de botó.

A més, en un context d'oci estan més exposats als decibels desbocats de discoteques, sales de concerts i llocs similars. Conclouen que l'exposició a la música alta i als aparells poden desembocar en milions de persones en risc de deteriorament auditiu:

"Les pràctiques d'escolta insegures són molt freqüents a tot el món i poden posar més de mil milions de joves en risc."

Els danys es poden agreujar al llarg de la vida i l'exposició prematura pot fer que l'envelliment auditiu sigui més pronunciat.

La recerca la recull la publicació especialitzada en salut BMJ Global Health. Aquests hàbits poden causar danys fisiològics al sistema auditiu que poden ser "transitoris o permanents", com els acúfens o altres canvis en l'audició, afirmen els autors.

Noves xifres per a una realitat coneguda

La troballa és important perquè posa xifres a una realitat ja coneguda. Els que estan en risc serien, concretament, entre 670 i 1.350 milions de joves a tot el món.

La prevalença d'aquests hàbits, remarquen, no estava disponible fins ara en la literatura mèdica. Els seus càlculs indiquen que el percentatge de risc derivat dels sorolls excessius en fer servir dispositius d'escolta personal són de gairebé del 24% (23,8%).

A més, calculen que el 48% de les persones d'entre 12 i 34 anys a tot el món estan exposades a un soroll excessiu en locals com ara discoteques o bars, però van advertir que hi ha "certes limitacions" en aquesta estimació.

El 48% de les persones entre 12 i 34 anys estan exposades a soroll excessiu durant l'oci (Unsplash/Sam Moghadam)

Els autors reconeixen que aquest darrer percentatge s'hauria de refinar per tenir més en compte "factors demogràfics" o "canvis en les polítiques d'alguns països".

Polítiques "d'escolta segura"

Les troballes "posen de manifest la necessitat urgent d'implementar una política centrada en hàbits d'escolta segurs a tot el món per promoure la prevenció de la pèrdua auditiva".

L'equip d'investigadors, encapçalat per la Universitat de Carolina del Sud, als Estats Units, han analitzat estudis previs que s'han fet durant més de 20 anys, del 2000 fins al 2021. Són 33 treballs científics en què han participat més de 19.000 persones.

Dins del cos de l'estudi, afirmen:

"El dany provocat per una escolta insegura es pot agreujar al llarg de la vida, i l'exposició al soroll de manera prematura pot fer que les persones siguin més vulnerables a la pèrdua auditiva relacionada amb l'edat."


700 milions de persones amb problemes d'oïda

L'Organització Mundial de la Salut estima que, actualment, més de 430 milions de persones de totes les edats tenen alguna discapacitat o impediment vinculat a la pèrdua auditiva.

D'aquí menys de 30 anys podria haver-hi 700 milions de persones amb problemes auditius(Unsplash/Mark Paton)

Les estimacions no són gens encoratjadores, perquè de cara al 2050 creuen que la xifra haurà crescut fins als 700 milions, pràcticament una de cada deu persones.

Les pèrdues d'audició són un factor que interactua amb moltes malalties. Per exemple, el 8% de tots els casos de demència al món es poden atribuir a la pèrdua d'audició.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científica
Anar al contingut