Minut de silenci per la víctima de violència de gènere número 999

Més de mil dones assassinades per violència masclista a Espanya

Si es confirma que les dones assassinades a Xàtiva i Huelva són víctimes de violència masclista, se superaria el miler de crims

Mariona PiquéActualitzat

La Delegació del Govern per la Violència de Gènere ha confirmat que el cas de la dona assassinada a Alboraia, al País Valencià, aquest dilluns, és un crim de violència masclista. Si es confirma el cas de Huelva de divendres passat i el d'aquest dimarts a Xàtiva, la xifra de dones assassinades superaria les 1.000 des del 2003, que és quan es comencen a comptabilitzar aquests crims de manera oficial.

La dona assassinada a Alboraia és oficialment la número 999, La Guàrdia Civil va trobar aquest dilluns els cos sense vida de la dona i quan la policia va entrar al domicili el seu company, després de matar-la, es va llançar pel balcó.

Es continua pendent de comptabilitzar oficialment el cas d'Ayamonte, a Huelva, on divendres passat la Guàrdia Civil va trobar una dona morta al seu domicili després que els veïns alertessin de crits d'auxili. El cas s'està investigant com a crim masclista.

Aquest dimarts, la policia de Xàtiva ha trobat el càdaver d'una dona embarassada al seu domicili després que el seu marit n'ha denunciat la desaparició. Si es confirmen aquests casos, el total ja superaria el miler a l'Estat. 

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, considera que la situació és greu i reconeix que hi ha molta feina per fer:

 

"Aquesta xifra supera totes les víctimes del terrorisme d'ETA i jihadista a Espanya, en tota la seva història. És un problema greu que tenim. Crec que podem parlar de terrorisme masclista. La feina no està feta, perquè continua havent-hi víctimes; el que hem de fer és seguir aprofundint en l'aplicació del pacte d'estat."

 

Parlem de xifres, però al darrere hi ha dones amb nom i cognoms.

 

1.000 dones mortes per violència de gènere des del 2003

 

Podrien ser moltes més

La xifra de mil assassinats recull només els casos en què un home ha matat la seva parella o exparella, tal com estipula la llei espanyola de violència de gènere. Aquí no s'inclou els crims sexuals. Per exemple, no hi ha víctimes com Marta del Castillo, Laura Luelmo o Diana Quer. Fa temps que es demana que les estadístiques s'ampliïn.

El Conveni d'Istanbul, creat l'any 2011 i ratificat per Espanya el 2014, obliga els estats signants a comptabilitzar totes les formes de violència que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho.

 

El recompte no inclou les víctimes de crims sexuals

 

Tot i que a Espanya no s'aplica el Conveni d'Istanbul, l'observatori independent Femenicidio.net comptabilitza a la seva web tots els assassinats, siguin o no en el marc familiar, com a violència masclista. Segons aquest mateix observatori, el 93% dels crims van ser perpetrats per homes de l'entorn més pròxim de les víctimes, com pares, germans o amics.

Des d'aquesta plataforma s'alerta que els feminicidis no s'han de considerar fets aïllats. Creuen que són fruit d'un sistema patriarcal i masclista i que és necessari que el Conveni d'Istanbul, el més complet en contra de la violència de gènere i firmat per Espanya, s'integri en la normativa interna de l'Estat.

Segons Feminicidio.net, l'any passat, a Espanya, es van cometre 98 feminicidis, i, segons la Delegació del Govern per la Violència de Gènere, hi va haver 47 assassinats.

ARXIVAT A:
Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut